Published On: Wed, Dec 25th, 2013

Prvi Urbi et orbi pape Franje: Mir je svakodnevna zadaća i obveza

Papa Franjo uputio je svoju prvu božićnu poruku Urbi et orbi pred tisućama vjernika na Trgu sv. Petra u Vatikanu i čestitao Božić vjernicima i ljudima dobre volje.

Uz poziv da se ujedine svi oni koji se nadaju boljem svijetu, koji se skrbe za druge, pozvao je na mir u svijetu.Pravi mir nije samo lijepa fasada iza koje se kriju sukobi i podjele. Mir je svakodnevna zadaća i obveza. Promišljamo o svim žrtvama nasilja – djeci, starijima, ženama, bolesnima. Ratovi razaraju mnoge živote, rekao je.

Prisjetio se sukoba kojima nazočimo – u Siriji, Južnom Sudanu, Nigeriji. Sretan sam što se našoj molitvi za mir u svijetu pridružuju i vjernici drugih vjera, dodao je.

Papa je u utorak navečer služio prvu polnoćku u bazilici i u kratkoj propovijedi poručio da svaki kršćanin može birati između svjetla i tame, ljubavi i mržnje. I u našoj osobnoj povijesti ima svijetlih i mračnih trenutaka, svjetla i tame. Ako volimo Boga i braću i sestre, hodamo u svjetlu. Ali ako su nam srca zatvorena i vode nas ponos, prijevara i sebičnost, tama se spušta u nas i oko nas, rekao je.

Nit vodilja božićne poruke bila je da pojedinci imaju ulogu u promicanju mira, kako sa svojim bližnjima tako i između naroda. Poruka Isusova rođenja u Betlehemu upućena je svakom muškarcu i ženi kojima su oči u mraku širom otvorene, koji se nadaju boljem svijetu, koji brinu o drugima dok ponizno obavljaju svoju dužnostBog je mir, neka nam pomogne da budemo mirotvorci svakoga dana, u našem životu, u našim obiteljima, gradovima i narodima, u cijelome svijetu, rekao je papa.

Papa je misu služio s više od 300 kardinala, biskupa i svećenika, a ljude je pozvao da se bez straha obrate Bogu.

Na proslavu Božića u Vatikan stigli su vjernici iz svih dijelova svijeta, a neki kažu da su došli jer je Franjo unio dašak svježine u ckrvu. On donosi novo razdoblje u crkvu, crkvu koja je puno više usredotočena na siromašne i koja je štedljiva, življa, rekla je Dolores Di Benedetto iz papine domovine Argentine.

Urbi et orbi pape Franje donosimo u videoprilogu!