Published On: Pet, ruj 20th, 2019

Prvi u regiji: Mladiću iz Sarajeva ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima

Devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je umjetna ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji. Zahvat je obavljen na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a prof. dr. Đemil Omerović pojasnio je na današnjoj konferenciji u Sarajevu da je to rezultat suradnje struke i znanosti te posebno tehnologije koja stalno napreduje.

Prezadovoljan sam jer smo prvi u regiji na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a postigli najbolji rezultat u vraćanju funkcija ugradnjom proteze ruke, rekao je Omerović.

Pacijent Ermin Omerović izjavio je da je s tom protezom ponovno samostalan u svakodnevnom životu, ali da će mu trebati još vremena da svlada sve funkcije koje mu pruža.

Zahvalio je prof. dr. Omeroviću i svima u KCUS-u na pomoći koju su mu pružili, predstavnicima njemačke kompanije Otto Bock koja je proizvođač proteze, te organizaciji Pomozi.ba koja je prikupljala novac za protezu.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović rekla je da joj je čast biti direktorica Centra u kojem se izvode takve operacije, te da joj je želja da svima kojima je potrebna takva vrsta pomagala to bude sustavno omogućeno.

Spomenuto pomagalo se izrađuje individualno za svakog pacijenta i košta oko 110.000 KM, prenosi Fena.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare