Published On: Pet, ruj 20th, 2019

Bošnjačke udruge prijetile nasiljem zbog biciklijade Humskom zemljom i vitezova Herceg Stjepana

Koordinacija braniteljskih i drugih nevladinih organizacija tzv. Armije BiH s područja Grada Mostara poslala je upozorenje povodom najavljene manifestacije biciklijade Humskom zemljom koja se treba održati u nedjelju, 22. rujna u Blagaju.

Biciklijada se trebala održati u organizaciji Udruge Planinica Mostar i agencije Ero Travel pod pokroviteljstvom Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

U svom dopisu uputili su prijetnje kako nikad neće dozvoliti planirani skup vitezova Herceg Stjepana iz Stoca.

-Za planirani sadržaj manifestacije performans vitezova Herceg Stjepana iz Stoca sa jednonacionalnom ikonografijom na lokalitetu tvrđave Starog grada Blagaj smo mišljenja da je skup veoma rizičnog karaktera koji može prerasti u incident neželjenih događanja. Ovakva iskazana bojaznost leži u činjenici da je Blagaj u vrijeme rata bio sklonište za sve protjerane Bošnjake s južnih i istočnih obronaka Humske zemlje te granatiran pokatkad sa nekoliko stotina granata dnevno s Planinice i okolnih brda, pišu u dopisu.

-Iz naprijed navedenih razloga kao i neprihvatanja istinitih i povijesnih činjenica iz bliske prošlosti kao i presuda Međunarodnog suda mišljenja smo da je veoma rano ili bolje reći prekasno za ovakve sadržaje koji neznamo kome mogu slati dobronamjernu poruku. Osim toga na prostoru Blagaja žive nepokolebljivi branitelji Hercegove zaostavštine kojima ni u jednom momentu nije padalo napamet da ruše i razgražuju, a ne sada da im neko jednostrano tumači historiju i šepuri se u ‘viteškim odorama’, navodi se u dopisu gdje se može isčitati iskrivljena vizura slike Mostara, povijesti, ali što je najgore i budućnosti od strane “patriota”:

-Blagaj je od svog postanka svjetski poznata turistička destinacija i svaki dolazak u tom pogledu je prihvaćen i moguć, te tako i biciklijada obilazak svih turističkih znamenitosti, ali bez okupljanja “vitezova” sa čijim smo dosadašnjim okupljanjima i porukama dobro upoznati i ne prihvatamo ih.
Stanovništvo Blagaja nikad neće prihvatiti planirani skup , te tim povodom pozivamo gradonačelnika Grada Mostara i PU Mostar da reduciraju zakazanu manifestaciju za performans “vitezova Herceg Stjepana” iz Stoca jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva, navode u dopisu.

Čine su kako su uspjeli o tome jer se na društvenim mrežama mogla naći informacija kako je planirani događaj otkazan. S ovakvim istupom još jednom je postalo jasno tko dijeli Mostar i stvara krize, želi jednonacionalni Mostar bez imalo prostora za normalni suživot. I što najviše zabrinjava, očito kako institucije slučaju glas tih ljudi. I to je stvarna slika Mostara danas, prenosi Ero.tel.

Prijavite se na Biciklijadu Humskom Zemljom

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare