Subota, 13 srpnja, 2024

PRVI PUT U POVIJESTI: Kasne plaće u EP HZ Herceg Bosne

Must Read

Dva najveća javna poduzeća, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskog telekoma iz Mostara koji djeluju na većinskom hrvatskom području u BiH prvi put od osnutka imali su problema s isplatom plaća koja je kasnila u odnosu na ranije mjesece, piše današnji večernji list. 

Novi sporovi

I dok su u Hrvatskom telekomu iz Mostara plaću ipak dobili jučer, u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne stanje je puno teže. Naime, tamo je prvi put zbog iznimno loše poslovne godine i čudnovatih poteza dovedena u pitanje isplata plaće zbog spora nastalog s kompanijom Elektro Milas iz Ljubuškog.

Naime, nakon što ova kompanija nije željela pristati na razne ucjene da bi lakše ‘dobila’ posao isporuke materijala. U ovome slučaju radilo se o isporuci kompleta ploča za uklopne satove za potrošnju električne energije. Nakon što su se u toj privatnoj kompaniji žalili na odluku povjerenstva EP Herceg Bosne kojom je njihova prijava na natječaj odbačena, drugostupanjsko povjerenstvo je posao dodijelilo Elektro Milasu.

Troškovi plaća

Kada je međutim sadašnja uprava bila suočena s tim da posao mora dodijeliti prema najboljoj ponudi, odlučili su se ‘zagorčati’ život i eliminirati Elektro Milas iz utrke uvjetujući tražeći isporuku velike količine uklopnih satova i ploča vrijednih više od dva milijuna maraka.

Ova kompanija je dobila, međutim, potrebna jamstva od banaka i nabavila materijal zbog kojega je EP Herceg Bosne sada u ozbiljnom problemu jer ih ne može ugraditi za dvije godine. U vrlo kratkom roku moraju isplatiti dug ljubuškoj kompaniji čime su sebe doveli u probleme s isplatom plaća.

Za isplate plaća, raznih naknada mostarska Elektroprivreda svakoga mjeseca, bez toplog obroka, izdvaja oko 15,6 milijuna maraka, a godišnje to iznosi oko 187 milijuna. S kašnjenjem isplate plaća i rastom nezadovoljstva, svjesno ili ne, ide se u prilog planovima da EP Herceg Bosne kao i HT Mostar nestanu i uklope se u jedinstveno ‘sarajevsko’ poduzeće.

Dva najveća javna poduzeća, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskog telekoma iz Mostara koji djeluju na većinskom hrvatskom području u BiH prvi put od osnutka imali su problema s isplatom plaća koja je kasnila u odnosu na ranije mjesece.

Novi sporovi

I dok su u Hrvatskom telekomu iz Mostara plaću ipak dobili jučer, u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne stanje je puno teže. Naime, tamo je prvi put zbog iznimno loše poslovne godine i čudnovatih poteza dovedena u pitanje isplata plaće zbog spora nastalog s kompanijom Elektro Milas iz Ljubuškog. Naime, nakon što ova kompanija nije željela pristati na razne ucjene da bi lakše ‘dobila’ posao isporuke materijala.

U ovome slučaju radilo se o isporuci kompleta ploča za uklopne satove za potrošnju električne energije. Nakon što su se u toj privatnoj kompaniji žalili na odluku povjerenstva EP Herceg Bosne kojom je njihova prijava na natječaj odbačena, drugostupanjsko povjerenstvo je posao dodijelilo Elektro Milasu.

Troškovi plaća

Kada je međutim sadašnja uprava bila suočena s tim da posao mora dodijeliti prema najboljoj ponudi, odlučili su se ‘zagorčati’ život i eliminirati Elektro Milas iz utrke uvjetujući tražeći isporuku velike količine uklopnih satova i ploča vrijednih više od dva milijuna maraka. Ova kompanija je dobila, međutim, potrebna jamstva od banaka i nabavila materijal zbog kojega je EP Herceg Bosne sada u ozbiljnom problemu jer ih ne može ugraditi za dvije godine.

U vrlo kratkom roku moraju isplatiti dug ljubuškoj kompaniji čime su sebe doveli u probleme s isplatom plaća. Za isplate plaća, raznih naknada mostarska Elektroprivreda svakoga mjeseca, bez toplog obroka, izdvaja oko 15,6 milijuna maraka, a godišnje to iznosi oko 187 milijuna. S kašnjenjem isplate plaća i rastom nezadovoljstva, svjesno ili ne, ide se u prilog planovima da EP Herceg Bosne kao i HT Mostar nestanu i uklope se u jedinstveno ‘sarajevsko’ poduzeće.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -