Published On: Thu, Jun 6th, 2013

PRVI PUT NAKON RATA SVE NACIJE PROTESTIRAJU OKO JEDNE IDEJE: I Hercegovci organiziraju prosvjed!

MOSTAR – Na društvenoj mreži Facebook kreiran je događaj na kojemu se poziva sve Mostarce da dođi prosvjedovati na Španjolski trg u petak 7. lipnja u 10.00, te time pokrenu akciju za mijenjanje budućnosti generacija koje dolaze.

”Nakon dugogodišnjeg teroririziranja državljana Bosne i Hercegovine, došlo je vrijeme da se ustanemo i kažemo dosta! Bez obzira na etničku pripadnost, svi smo žrtve istog nasilja od strane naših političkih i državnih institucija! Razlog nije bitan, svi ih znamo, i previše ih je za nabrajanje. Sarajevo se probudilo, probudimo se i mi, i ne dajmo da nastave praviti žrtve od nas!”, stoji u opisu ovog događaja na Facebooku.

Istovremeno su u Sarajevu demonstrantima podjeljene  razglednice sa likom djevojčice Belmine na kojima će oni napisati svoje matične brojeve i pokloniti ih zastupnicima u Parlamentu. Demonstranti su nakon provedene noći ispred institucija BiH jutros uputili pisani zahtjev Parlamentu BiH i Vijeću ministara.

Zahtijevaju da Parlament BiH i vijeće ministara odmah donesu zakon o JMB. Također, traže da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu primiti medicinski tretman u BiH, a po uzoru na zemlje regije, te traže da se fond financira iz proračuna BiH.

Zahtijevaju da se ministri i zastupnici u oba doma Parlamenta do kraja mandata odreknu po 30 posto svojih ukupnih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za liječenje teško oboljelih.

Zatražili su i da građani okupljeni ispred institucija BiH budu zaštićeni od prektršajnog postupka zbog kršenja propisa o javnom okupljanju i parkiranju, jer, kako su naveli, njihovi motivi i namjere u zaštiti osnovnih ljudskih prava su iznad domaćih propisa.

Također, zatražili su da se predstavnici Vijeća ministara i Parlamenta BiH očituju o njihovim zahtjevima.

dnevno.ba l poskok.info