Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

PROUČILI SMO RAMLJAKOV PLAN Osniva se “novi” Agrokor, mirovinski fondovi mogli bi ostati bez svega

Must Read

SUTRA nas vrlo vjerojatno čeka vrlo uzbudljiv dan na Zagrebačkoj burzi, nakon što je izvanredna uprava Agrokora predstavila plan nagodbe prema kojem će se osnovati “novi” Agrokor, koji uključuje i osnivanje novih ovisnih društava – novog Leda, Jamnice, Belja itd., što znači da bi postojeći dioničari, među kojima su i mirovinski fondovi, mogli ostati bez svega što su uložili u Todorićeve kompanije.

Prijenos imovine na “Novi Agrokor”

Planom je predviđeno da se prijenos imovine na novu strukturu Agrokora izvrši u tri koraka. Prvo će se sve prijavljene tražbine prenijeti na novu strukturu u zamjenu za nove instrumente. Zatim će se tražbine s nove strukture spustiti na holding kompaniju te dalje na zrcalna ovisna društva. Zrcalna ovisna društva koristit će tražbine za kupnju operativne imovine i obveza od insolventnih ovisnih društava, te odvojeno, dionica solventnih ovisnih društava i obnovljenih tražbina kojima vrijednost nije umanjena. (vidi grafički prikaz)

Na ovu najavu reagirala je i nedavno osnovana Udruga manjinskih dioničara Agrokora, koja traži zaštitu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Smatraju da su jamstva koja su Agrokorove kompanije davale za kredite ništavna, te da se ovim modelom američkom fondu Knighthead omogućava otimanje imovine hrvatskih građana vrijedne 4 milijarde kuna.

Knighthead otima 4 milijarde kuna od 15 tisuća građana

“Bez usvojene nagodbe od strane vjerovnika, odobrenoj od strane suda, u tijeku postupka osporavanja jamstava, izvanredni povjerenik ističe jednu skupinu, manjinske dioničare, koji gube sve! Udruga manjinskih dioničara traži zaštitu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Model zasnivan na ništavim jamstvima podlogom je za otimanje preko 4 milijarde kuna 15.000 građana od strane Knightheada!

Za dionice u vlasništvu manjinskih dioničara tek se treba utvrditi obveza javne ponude za Knighthead i savjetnike koji zajednički djeluju i preuzeli su Agrokor! Članovi nadzornih odbora koji su jamstva legalizirali nagrađeni su razrješnicama, a istim je jamstvima oteta imovina hrvatskim građanima.

Udruga manjinskih dioničara Agrokora svim će raspoloživim sredstvima zaštititi imovinu hrvatskih ulagatelja”, stoji u objavi na internetskoj stranici Udruge manjinskih dioničara Agrokora.

“Jamstva su protuzakonita”

Mićo Jurjević, predsjednik Udruge, nedavno je u intervjuu za Index pojasnio zašto smatra da su jamstva Agrokorovih kompanija protuzakonita.

“Protuzakonita su jer kompanija ne može jamčiti za dugove jednog dioničara ni plaćati njegove dugove, niti mu davati lovu, pa makar on bio i najveći. Konkretno, na nedavnom primjeru poslovnog tornja ste sve vidjeli. Agrokor d.d. je većinski vlasnik poslovnog tornja Cibona s učešćem u vlasništvu od 76,03 % i raspolaže s 5.905,16 m² uredskog prostora. Ne može cijeli toranj dati u zalog za kredit, je li tako? E, tako je i u kompanijama u kojima je Agrokor vlasnik – najveći jest, ali ne može raspolagati parama tih kompanija. Može raspolagati samo sa svojim dionicama u tim kompanijama i tu priča staje”, rekao je Jurjević.

Mirovinski fondovi duboko u Ledu koji je izdao 19 milijardi jamstava

Index je u više navrata pisao o slučaju Leda, koji je za Agrokorove kredite izdao jamstva u visini od 19 milijardi kuna. Iako se Ledo percipira kao Agrokorova kompanija, koncern drži otprilike polovicu dionica. Značajni dioničari, uz Agrokor, mirovinski su fondovi

Mirovinci, iako su imali i predstavnike u nadzornom odboru, nisu učinili ništa kako bi spriječili Todorića da uplete Ledo u mrežu svojih dugova i tako ugrozi imovinu članova mirovinskih fondova, koji su, posredno, suvlasnici kompanije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -