Utorak, 28 svibnja, 2024

Proslavljen spomendan Drinskih mučenica

Must Read

U samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi Kraljica sv. Krunice u Sarajevu, u večernjim satima 15. prosinca svečano je proslavljen spomendan blaženih Drinskih mučenica: s. M. Jule Ivanišević, s. M. Berchmane Leidenix, s. M. Krizine Bojanc, s. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banja.
Misno slavlje u crkvi, koja je u isto vrijeme i svetište blaženih Drinskih mučenica, te se u njezinoj lijevoj lađi nalazi sporedni ‘oltar’ sa slikom ovih blaženica, predvodio je pomoćni biskup vrhbosanski mons.dr. Pero Sudar uz koncelebraciju 16 svećenika i asistenciju đakona vlč. Marina Marića. Uz veći broj vjernika, na Misi su sudjelovale sestre Kćeri Božje ljubavi iz Sarajeva i drugih samostana, a pridružile su im se i sestre drugih družbi kao i bogoslovi.
Pozdrav svima uputio je u ime sestara Kćeri Božje ljubavi rektor crkve vlč. Mijo Nikolić podsjećajući da je to drugi po redu spomendan mučeničke smrti blaženih Drinskih mučenica. “Svi možemo biti sretni, ponosni i zahvalni dobrom Bogu za ovaj dan i ovaj događaj kada se sjećamo i slavimo njihovo hrabro svjedočenje vjernosti Bogu i mučeničku smrt u Goraždu, 15. prosinca 1941. Dok Bogu zahvaljujemo za ovaj veliki dan i dar, nećemo zaboraviti na molitve našim blaženicama da nam budu zagovornice i pomoćnice kod dragog Boga u svim našim potrebama i da nam budu uzor u svjedočenju vjere i vjernosti Bogu osobito u ovoj Godini vjere”, kazao je vlč. Nikolić pozivajući na molitvu Boga da Drinske mučenice u što skorije vrijeme proslavi krunom svetosti i pridruži zajedništvu svetih sveopće Crkve.
U prigodnoj propovijedi biskup Sudar je kazao da spomendan, blagi dan odnosno blagdan blaženih Drinskih mučenica obilježavaju i slave u njihovoj crkvi iz više razloga i s više motiva ističući da nadasve treba zahvaliti dobrom Bogu za ovaj nevjerojatni dar mučeništva koje uključuje svetost. Napominjući da, za razliku od drugih oblika svetosti, za beatifikaciju mučenika nije potrebno čudo, naglasio je da čudo ne treba čudo zato što su mučenici jedno veliko čudo.
“Čudo su zato što se u ljudskoj slabosti očitovala Božja snaga; što se očitovalo obilje Božje milosti koje je stalo u mala ljudska srca i proširilo ih do nevjerojatnih razmjera. Motiv i razlog jest naša potreba da se uteknemo njihovu zagovoru kako bismo slaveći njih, zahvaljujući Bogu, barem na trenutak osjetili slast, ljepotu, smisao ovolike Božje blizine, ovolikog Božjeg prijateljstva, ali i ovako bogatog ljudskog odgovora”, kazao je biskup Sudar.
Napominjući da spomendan Drinskih mučenica slave u kontekstu pročitane Božje riječi, u ozračju Došašća i u Godini vjere, biskup Sudar je kazao kako mu se čini da sva tri spomenuta elementa pomažu da zađu malo iza zastora koji zastire život blaženica i odgonetnu, kojom su snagom i motivacijom uspjele u kontekstu Božje riječi prepoznati vlastiti poziv i izvor nadahnuća da u tako okrutnom trenutku prepoznaju trenutak milosti? “Doista, sve svedeno, sve sažeto čini mi se da se može izraziti samo u jednoj jedinoj riječi, ali u punom njezinom značenju, a to jest u riječi vjere”, kazao je biskup Sudar ističući da mučeništvo sestara blaženica nije to plod nekog trenutnog oduševljenja nego vrhunac zrenja cjelokupnog usmjerenja, promišljanja i predanja.
“I zato zahvaljujemo Bogu na ovako velikom i ovako rijetkom daru Crkve u ovoj napaćenoj zemlji koja je natopljena s toliko mučeničke, patničke krvi, krvi žrtava. Uspjeli smo iz te krvi tako malo izdvojiti one mučeničke. Ali nas pri tome hrabri činjenica da je ona pomiješana, da se ona ne da razdvajati; da nas njihova mučenička krv na svoj način kao i sveci uzdižu, približavaju Bogu i daju smisao svoj ljudskoj povijesti, daju smisao i čine Božjom zapravo i ovu našu stvarnost. I tu je to ohrabrenje, tu je taj izazov da, prepoznajući ovoliku snagu milosti Božje u njima, zapravo zaželimo da im budemo što bliži, da ih zamolimo da nas zagovaraju i ne samo nas nego sve ljude u ovoj zemlji, zemlji gdje su one dobile palmu mučeništva”, rekao je biskup Sudar potičući sve da u Godini vjere učvrste svoju vjeru i da osjete njezinu nevjerojatnu božansku snagu.
U Molitvi vjernika, koju je pročitala generalna asistentica sestara Kćeri Božje ljubavi u Rimu s. Bernarda Horvat, svi okupljeni, između ostalog, molili su da Bog, po zagovoru Drinskih mučenica, koje su bile dio redovničke obitelji Kćeri Božje ljubavi, štiti sve obitelji, te pomogne roditeljima, djeci i mladima da se odupru svim lažnim ponudama, te prihvate samo one koje vode prema Božjem kraljevstvu. Molili su Boga da po zagovoru Drinskih mučenica, koje je pozvao iz različitih naroda, jača u svojoj Crkvi duh ekumenizma i međureligijskog dijaloga i da svi budu jedno u prihvaćanju zapovijedi ljubavi prema Bogu i čovjeku kao i da Drinske mučenice, koje su svojim životom pokazale posebnu ljubav prema siromasima, nadahnjuje i danas svoju Crkvu uvijek novom ljubavlju i zauzetošću za siromašne, bolesne i nevoljne.
Na kraju Mise svi nazočni su izmolili Molitvu za proglašenje Drinskih mučenica svetim koja glasi: Gospodine Bože, ti si svoje službenice Julu, Berchmanu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu obdario milošću redovničkog zvanja i snagom da svoju vjernost i ljubav prema tebi potvrde prolijevanjem krvi. Udijeli i nama postojanost u vjeri da se ni uz cijenu trpljenja ne odijelimo od tebe. Daj da nam njihov primjer i zagovor pomažu u životnim borbama i postizanju vječnog spasenja. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.
Tijekom Mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor ‘Josip Stadler’ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Proslavi je prethodila trodnevnica sa Svetim misama i prigodnim propovijedima koje su predvodili: vlč. Željko Čuturić, glavni vojni kapelan pri Zajedničkom stožeru Oružanih snaga BiH i upravitelj župe sv. Dominika u Goraždu, don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine, i vlč.mr. Ivica Mršo, ravnatelj Katoličkog školskog centra ‘Sv. Josip’ i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -