Proslava Velike Gospe u Širokom, Međugorju, Posušju, Komušini, Sinju…

Katolici iz BiH proslavljaju dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, praznik Velike Gospe. Ovaj blagdan, koji se u Širokom Brijegu slavi od 1846. godine, zaštitnik je Širokobriješke Općine i marjanskog svetišta u ovom gradu.

Tisuće vjernika, kako iz BiH tako i drugih zemalja, danas je posjetilo ovo svetište, pomolilo se za svoje i zdravlje najbližih.

Blagadan Velike Gospe proslavlja se danas i u Međugorju, Posušju, Komušini, Uskoplju i drugim mjestima u BiH.

Blagdan Velike Gospe, svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno se slavi u hrvatskim marijanskim svetištima – Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Ilači, Splitu i na riječkom Trsatu. Diljem zemlje deseci tisuća vjernika još su sinoć krenuli prema marijanskim svetištima.

Svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo posebno se slavi u Sinju,  najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske. Nakon procesije u kojoj se ulicama grada nosi slika Gospe okrunjene zlatnom krunom, svečanu svetu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Poručio kako vjeruje u novu humanost gdje zbroj glasova i ruku neće zamjenjivati glas savjesti te u etičnu znanost i medicinu jer, poručio je nije etično sve što je tehnički moguće. Ne zahvaća li nas, naš dom i našu domovinu neprimjetno mentalitet koji svodi sve na mišljenja da ništa nije važno i da je sve isto i relativno, zapitao je Barišić i poručio kako ne može samo mišljenje koje ne obvezuje biti temelj zajedništva mira, odgovornosti, poštenja i etičnosti.

Nitko djetetu ne smije oduzeti život, a najmanje njegova majka, rekao je. Dijete nije tumor koji ugrožava, nego novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava – Božja i ljudska. S druge strane, razumljiva je želja za potomstvom, potrebno je liječiti neplodnost, ali uvijek uz poštovanje etičnosti. Nije sve etički dopušteno što je tehnički moguće, naglasio je.( R. I. / Dnevnik.ba)