Promocija Tomaševa “Crnog molitvenika”

U izdanju zagrebačkog Algoritma i beogradskog LOM-a izašla je nova knjiga Marka Tomaša ”Crni molitvenik”, čija će promocija biti 14. srpnja u Mostaru u clubu Aleksa, s početkom u 21 sat.
Uz spominjanje pisca Marka Tomaša uvijek će stajati nomadstvo kao posljedica života djeteta vojnog lica, časopis Kolaps koji je osnovao sa grupom istomišljenika i jednom istomišljenicom u Mostaru, te knjižara Utopija u kojoj je svojevremeno u Splitu vodio i organizirao kulturne događaje.
Danas živi u Mostaru koji mu, sa svim svojim nesavršenostima, nekako i najbolje pristaje. Objavio je niz pjesničkih zbirki, jednu zbirku priča i knjigu o princu nogometa Ivici Osimu.
Nedavno je u izdanju zagrebačkog Algoritma i beogradskog LOM-a izašla nova knjiga Marka Tomaša ”Crni molitvenik”, a i ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacija Farah Tahirbegović, rijetke koja u BiH još uvijek ima dignitet.

Marko Tomaš je odličan pjesnik, pripovjedač i kolumnist koji s jednakim uspjehom može pisati o nogometnim asovima, glazbenim idolima ili ljetnjoj melankoliji u iščekivanju čuda koje bi podrazumijevalo da postanemo bolji ljudi.
Rado će izbjeći razgovore o književnosti, točnije o domaćoj književnoj sceni, ne želeći biti dijelom neproduktivnih polemika radije će predložiti razgovor na temu izgradnje striptiz bara u blizini nekog svetog mjesta. Usprkos nagradama i pohvalama od kritike i publike Tomaš se još uvijek smatra običnim dripcem koji se pokušava provući kroz život glumeći putujućeg svećenika nepostojeće religije. Još uvijek nije krenuo linijom manjeg otpora i za njega nezavisnost nema cijenu.
„Čovjeka ne određuju izbori koje je napravio, određuju ga šanse koje je propustio“, napisao je jednom prilikom Marko Tomaš. Bilo bi šteta propustiti srpanjski susret sa dragim pjesnikom tijekom kratkog pristajanja na Aleksinom kolodvoru, navodi se u priopćenju organizatora.