PROMILI I TESTOSTERON Kako pelješimo strance: zabij im dekolte u lice i uzmi cjenik!

Dvojica državljana Norveške od 27 i 29 godina vjerojatno neće po lijepom pamtiti svoj ovogodišnji boravak na Hvaru i zabavu u nedavno otvorenom noćnom striptiz-klubu iz kojeg su izišli “olakšani” za oko 150 tisuća kuna.

Naime, splitska je policija jučer na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu privela 27-godišnjaka iz Zagreba, voditelja hvarskog kluba, i to uz kaznenu prijavu za iznudu upravo te dvojice Norvežana. Oni su u nedjelju navečer došli u hvarski noćni klub i počeli se zabavljati.

Naravno, “dežurne” plesačice kluba odmah su “namirisale” dobru priliku da gazdi donesu koju kunu više, pa su se njih dvije odmah priključile strancima i počele plesati i uvijati se oko njih. Impresionirani gosti nisu se uopće obazirali na cijene pića, nego su, naravno kao pravi džentlmeni, naručili djevojkama piće, i to bočice šampanjca “Dom Perignon” od kojih svaka stoji 20-ak tisuća kuna. Tako je prvi račun Norvežanima za popijeno piće iznosio oko tisuću kuna, drugi se već popeo na 20 tisuća, treći na 60 tisuća, a četvrti na 150 tisuća kuna.

 

Sve je bilo u redu dok nije trebalo platiti račune. Tada je nastalo negodovanje gostiju i onda je stigao 27-godišnji voditelj kluba, koji je navodno prijetnjama i silom natjerao dvojicu da “ispeglaju” kartice.

Tako je alkoholizirani dvojac “provukao” kartice na iznos od 20 tisuća dolara te još 30 tisuća kuna, a navodno im je voditelj tom prigodom kazao kako ni to nije dostatno da se namiri dug. Nakon ovog iskustva, oni su sve prijavili hvarskoj policiji. Iz splitske, pak, policije doznajemo kako je ovo prvi ovakav prijavljeni slučaj ove sezone.

– Ništa ti to nije čudno, tu je uvik ista priča, pogotovo ako ti stranci dođu već pijani. Već se zna postupanje cura u tim slučajevima koje služe za odvraćanje pažnje, a kad im one gurnu malo grudi u facu i zaplešu im u krilu, ovi se napale i više ništa ne kontaju niti ih je briga. Uvik je u takvim klubovima cjenik na stolu, gosti to mogu viditi, ali ne gledaju upravo zbog ovoga šta sam ti reka, a i ne žele prid curama ispasti papci.

– Problem je šta ih nitko ne upozori unaprijed kakve su cijene, ali u krajnjem slučaju, zašto bi to konobar ili netko iz lokala radija, pa njemu je u interesu da zaradi. S druge strane, događa se to, pogotovo u tim noćnim klubovima, na svakodnevnoj bazi, ali malo ih se odluči to prijaviti.

– Evo, znan za nedavni slučaj jednog našeg momka, pomorca, koji je isto bija navečer u jednom lokalu, malo se opustija i nabija račun od 70 tisuća kuna. E, ali on nije zva policiju, nego je sebi prizna da je glup, da je ispa naivan i platija je dug da ne upadne u veći problem. A siguran sam da će drugi put itekako paziti šta i di naručuje – govori nam jedan poznati splitski ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom vođenja noćnih klubova.

Stranice crnih kronika medija bile su prijašnjih godina puno više pune ovakvih slučajeva, i to ne samo što se tiče klubova na obali, nego i, primjerice, u metropoli.

– Ako gost uzme cjenik, jedna od djevojaka mora mu ga uzeti iz ruke i nabiti mu dekolte u lice. Šampanjac koji je u boci “Dom Perignona” najjeftiniji je pjenušac koji se može kupiti u dućanu i cure ga proliju dok se ne gleda. Cijene su od 5000 kuna pa sve do 80.000 po piću – posvjedočila je početkom ove godine na jednoj od društvenih mreža bivša zaposlenica jednog zagrebačkog noćnog kluba nakon što je jedan Francuz prijavio djelatnike tog kluba da su mu iznudili 16 i pol tisuća kuna za dvije boce šampanjca koje su prethodno naručile dvije plesačice.

No, bez obzira na to koliko ovakve situacije bile rijetke, ima zemalja poput Velike Britanije koje na ovakve pojave upozoravaju svoje građane koji namjeravaju putovati u Hrvatsku.

Tamo smo na internetskim stranicama britanskog Foreign Officea pronašli savjete za britanske državljane objavljene 29. travnja ove godine, među kojima, primjerice, stoji i da su “neki turisti bili žrtve protupravne naplate u takozvanim \’klubovima za gospodu\’, a te su naplate ponekad iznosile i tisuće eura”. Britanci se također upozoravaju da se “žrtvama prijeti nasiljem ako odbiju platiti”.

Slično upozorenje pronašli smo i na internetskim stranicama američke vlade gdje, pak, savjetuju svojim građanima da izbjegavaju takozvane “gentlemen\’s clubs” jer se u nekim takvim klubovima događa da stranim gostima “napušu” račune do iznosa u tisućama dolara te im se prijeti ako ne plate. Amerikanci još navode i da “pouzdani medijski izvještaji pokazuju da su žene koje su žrtve trgovine ljudima prisiljene na rad u tim klubovima”.

VLADIMIR URUKALO