Čečenske tinejdžerice prevarile ISIL za više tisuća eura

Tri mlade Čečenke prevarile su agitatore koje su ih vrbovale da pređu kod džihadista tako što su se pretvarale da se žele udati za borce Islamske države, ali nemaju novaca za put do Sirije.

Sa djevojkama iz pretežno muslimanske Čečenije džihadisti su stupili u kontakt preko društvenih mreža prije par mjeseci.

“Počeo me je pozivati, govoreći ‘Želiš li doći u Siriju, ovdje je jako dobro.’ Odgovorila sam mu da nemam novaca. Rekao mi je da će mi poslati 10.000 rubalja “, rekla je jedna od djevojaka koja se predstavlja kao Mariam.

Ali nakon što je dobila novac (oko 200 eura) za kartu u jednom smijeru, Mariam je blokirala tu osobu da je više ne može kontaktirati. Jasno u Siriju nije otišla.

Pokupila ih policija

Nakon tog uspjeha, skupina je prevarila više osoba koje su regrutirale mlade žene pretvarajući se da se žele otići pridružiti islamističkim borcima na Bliskom istoku, te su na taj način sakupile 200.000 rubalja (oko 3.000 eura).

Ali dogodilo se nešto što nisu očekivale. Nakon što su ruske sigurnosne službe pratile njihove on-line aktivnosti, tri su djevojke završile u zatvoru.

“ISIL-ovi agitatori nikada ne kupuju osobno karte za svoje ‘mete’ jer bi ih se lako otkrilo”, kaže Valerij Zolotarjov iz vladine agencije Centar za borbu protiv ekstremista, i dodaje “Umjesto toga novac šalju preko e-transfer”.

“U svakom slučaju, ne bih nikome savjetovao da uđe u dopisivanje s opasnim kriminalcima, naručito ako misle da će lako zaraditi”, upozorava Zolotarjov.

(Dnevnik.hr)