Petak, 19 srpnja, 2024

Promet u BiH se diže na europsku razinu

Must Read

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, utvrdilo je Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne prometne politike BiH za razdoblje od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sustav usklađen sa standardima Europske unije (EU) i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Na ovaj način bit će otvorena vrata za financiranje izgradnje infrastrukturalnih projekata iz Europske unije, koja je odvojila jednu milijardu eura za sljedećih pet godina za infrastrukturalno povezivanje regije Zapadnog Balkana u sklopu ”connectivity agenda-e00 pokrenute na summitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu prošle godine.
Već ove godine Bosna i Hercegovina će moći aplicirati za fondove iz prvih 100 milijuna eura iz IPA II fondova, zajedno sa povoljnim kreditima iz evropskih financijskih institucija. Lista projekata uključuje nastavak izgradnje dionica autoceste na Koridoru Vc, Autoputa 2a (Gradiška – Banjaluka – Donji Vakuf – Lašva i povezivanje na Koridor Vc), Luke na rijeci Savi (Brčko i Šamac) te proširenje i modernizacija sarajevskog aerodroma. Kao prioritetni projekti izdvojeni su mostovi na rijeci Savi u Gradišci i Svilaju.
Usvajanjem Okvira prometne politike, koju će pratiti izrada strategije i akcijskog plana prometa BiH, Vijeće ministara želi unaprijediti sigurnost u prometu kako bi se postigla efektivnost prometnih usluga za građane i omogućili ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovine, a razvoj prometnog sistema zasnovao na tržišnim principima i konkurenciji.
Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog odluke Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru, priopćilo je Vijeće ministara.
bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -