Published On: Čet, lis 25th, 2012

PROJEKTI KOJI ZAVAĐAJU UMJESTO DA MIRE: Samo od Norveške Svetlana je za svoje „mirovne projekte“ ove godine dobila milijun eura!

Vlada Federacije je prije nekoliko sedmica raspravljala i usvojila izvještaj Federalne uprave inspekcijske poslove o nadzoru nad radom i djelovanjem nevladinih organizacija, u kojem je pored ostalog navedeno da je inspekcijskom provjerom utvrđeno da neke od njih krše zakon, najčešće angažirajući radnike za rad na crno.

Među takvima, kojima je izrečena i novčana kazna (ukupno 22.500 KM) , našla se i organizacija Imam petlju – GARIWO, na čijem je čelu Svetlana Broz, jedna od najpoznatijih i najaktivnijih mirovnih aktivistkinja, poznata i kao unuka bivšeg jugoslovenskog diktatora Josipa Broza Tita.

Svetlana Broz, sa svojom kćerkom Sonjom Golubović, koja je izvjesno vrijeme radila u jednoj buregdžinci, po dolasku u Sarajevo skrasila se u porodičnoj kući u Hadžićima nadomak Sarajeva.

Kuću je naslijedila od majke Zlate Jelinek, liječnice porijeklom iz BiH.

Po dolasku u BiH Brozova se profesionalno angažirala u nevladinom sektoru, osnovala je nevladinu organizaciju „Imam petlju – GARIWO“, 2001. godine, kao ogranak međunarodne organizacije GARIWO (Gardens of the Righteous Worldwide) sa sjedištem u Milanu.

Za promociju, odnosno izdašno financiranje svoje organizacije, Svetlana Broz iskoristila je prijateljstvo sa donedavnim predsjednikom Odbora GARIWA, altruistom Uweom Kitzingerom koji je nedavno podnio ostavku na tu dužnost, a osnovni razlog je, tvrde upućeni, to što nije želio više dopustiti da njime manipulira beskrupulozna Svetlana Broz. (M. Fazlić)

Slobodna Bosna

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare