Srijeda, 29 svibnja, 2024

Spremna smjena Budimira, a on raspušta Parlament

Must Read

Federaciji BiH prijeti potpuna kriza vlasti s krajnje neizvjesnim epilogom. Državni partneri iz dva HDZ-a, SDP i Savez za bolju budućnost BiH nakon isljučenja SDA iz vlasti već su nastavili ranije dogovorenu rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH, dok će SDA zajedno s neustavnim predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom pokušati u cijelosti blokirati proces raspuštanjem federalnog Parlamenta. Kako doznaje Večernji list, ovaj je scenarij već razrađen, a njegova realizacija je razmjerno jednostavna.

Ustavna blokada

S Budimirom bi se o raspuštanju Parlamenta trebao samo suglasiti jedan potpredsjednik Mirsad Kebo iz SDA kako bi se spriječilo isključenje ove stranke iz vlasti u Federaciji BiH.

“Kada predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz suglasnost s potpredsjednikom Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u razdoblju od godinu dana od njegovog prvog sazivanja”, navodi se u Ustavu Federacije BiH. Ovu je mogućnost Budimir već najavljivao, a sada su ga na to dodatno motivirali dužnosnici SDA koji tako nastoje osigurati zadržavanje pozicija u vlasti. Istodobno, predsjednik kluba HDZ-a u Parlamentu FBiH Marinko Čavara najavljuje da će se unutar Parlamenta nastaviti s provedbom inicijative o smjeni Živka Budimira s mjesta predsjednika ovoga entiteta. On je ocijenio da Budimir nema nikakva razloga za raspuštanje Parlamenta osim za ispunjavanje želja SDA koji se nastoji po svaku cijenu zadržati u vlasti.

Budimir je problem

“On za to nema ustavnih mogućnosti jer za takvo što treba dobiti suglasnost i dvojice dopredsjednika. Ako se tome doda da je Budimir nezakonito i nelegalno izabran, a što su potvrdile službene državne institucije, onda je jasno da on nema legitimitet za donošenje takve odluke. Eventualno takvo postupanje ima za cilj produbljivanje krize”, rekao je Čavara. On je ponovno pozvao Budimira da odstupi i tako omogući da se uspostavi nova vlast koja ima parlamentarnu većinu. “Nije problem u Parlamentu FBiH, nego u Budimiru koji opstruira uspostavu demokratske vlasti”, dodao je.  (vecernji.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -