Published On: Pon, kol 24th, 2015

PROFESOR ASIM MUJKIĆ: Europa ima povijesnu obvezu pomoći migrantima

Većina migranata želi da ide u razvijene zemlje zapadne Europe, tako da nije  očekivati da će neki značajniji val zahvatiti Bosnu i Hercegovinu, kazao je Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, povodom izbjegličke krize koja je u posljednjih sedam mjeseci zahvatila Europu i zemlje Balkana.
Izbjeglice iz Sirije, Afganistana, Eritreje, bježeći od rata i sukoba, traže utočište u zemljama Europske unije.
Profesor Mujkić je rekao, budući da smo i sami bili žrtve progonstva tokom rata u BiH  od 1992. do 1995. godine, „s te strane dužni smo da se, ukoliko se pokaže potreba, odazovemo pozivu da pomognemo tim ljudima“.

Mujkić je postupak Mađarske i Makedonije prema migrantima ocijenio kao “jako neeuropski”.
„Kada gledamo širu sliku, izbjeglička kriza će najmanje pogoditi one zemlje koje imaju historijskog udjela. Prije svega mislim na kolonijalne sile Francusku i Englesku koje su tamo povlačile granice i imaju upliva u nizu događaja koji je i doveo do eskalacije ovog zla“, pojasnio je Mujkić u izjavi za novinsku agenciju Fena.
Mišljenja je da je Europa dužna da pomogne nevoljnicima, migrantima, kao cjelina, te na taj način počne da otplaćuje taj veliki dug koji kao kolonijalna sila ima prema narodima Afrike, Bliskog istoka.
„Dakle, Evropa ima historijski dug prema Africi i Bliskom istoku i ovo je jedan od načina da se on počne otplaćivati“, istakao je Mujkić.
U prvoj polovini 2015. preko Mediterana prešlo je 83 posto više izbjeglica i migranata – njih 137.000, a iz UNHCR-a su upozorili da će se prelasci bitno povećavati u drugoj polovini godine, a posebno tijekom ljetnih mjeseci, tako da se očekuje da će ovaj broj i dalje rasti.
Bježeći od rata više od 2.000 izbjeglica iz Sirije, Afganistana, Eritreje i drugih zemalja je smrtno stradalo, utopilo se ili nestalo u vodama Mediterana.
Dosadašnja “ostvarena” predskazanja ovog uglednog analitičara: 
Asim Mujkić o Plenumu: Prisustvovao sam prazniku demokratije
Asim Mujkić o Komšiću: To je pozitivna stvar za BIH

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare