Published On: Mon, Aug 24th, 2015

'Situacija na makedonskoj granici je dramatična, EU mora pomoći'

Dok se stanje sa prilivom izbjeglica i prelaskom granične crte na makedonskoj južnoj granici normalizira, improvizirani izbjeglički kamp i dio južne makedonske granice u kojem je ovih dana zabilježen najveći priliv izbjeglica danas su obišli austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov, javlja Anadolu Agency.
Oko dvije stotine izbjeglica je u prijepodnevnim satima čekalo na graničnom prelazu Bogorodica (Evzoni sa grčke strane) da uđe na makedonsku teritoriju. Granična policija ih je puštala na svakih petnaestak minuta po desetak osoba, koje su se grupirale sa članovima svojih porodica i odlazile prema improviziranom kampu koji se nalazi u neposrednoj blizini prelaza.
“Situacija u zemlji je dramatična. Zemlja je ostavljena sama da se bori sa velikim brojem migranata i zato EU mora pomoći“, izjavio je Kurz.
Nužan zajednički pristup EU zemalja
On je dodao kako je u sadašnjoj situaciji neophodan zajednički pristup ovom pitanju i da se ne smije dozvoliti da i u Makedoniju i dalje ulaze neregistrirani migranti iz Grčke.
“Evropska unija konačno mora pogledati izbjegličku rutu niz Makedoniju, a ne samo onu u Italiji. Dugoročno rješenje problema je moguće samo ako se dogovore zemlje pogođene krizom. U svakom slučaju, Austrija će pomoći i sarađivati sa makedonskom vladom“, istakao je Kurz.
Makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov je istakao da se samo u subotu u Đevđeliji skupilo oko 8.000 izbjeglica, što predstavlja trećinu od ukupnog broja stanovnika ovog grada. Prema procjenama ministra Čavkova, eskalacija izbjegličke krize će nastaviti, a to nije logično, posebno zbog toga što problem dolazi iz zemlje članice Evropske unije sa kojom nemaju nikakve kontakte u tom dijelu, zbog čega, kako je rekao, očekuje konkretnu pomoć EU.
Kurz i Čavkov su razgovarali sa ekipama UNHCR-a i predstavnicima nevladinih organizacija koje su na terenu uključene u aktivnosti pomoći izbjeglicama.
Izbjeglice koje su danas prešle makedonsku južnu granicu smještene su u imoroviziranom izbjegličkom centru u blizini.
Izbjeglice većinom spas vide u zapadnoevropskim zemljama
Nesir, student iz Damaska (Sirija), bio je među njima. Kao i većina ostalih, i on spas vidi u nekoj od zemalja zapadne Evrope.
“Prije tri godine sam napustio Siriju, prvo vrijeme sam bio u Turskoj.Odnedavno sam se iz Turske uputio prema Grčkoj čamcima,tamo sam dobio dokumente sa kojima mogu putovati i došao sam u Makedoniju. Studirao sam kompjuter-inžinjering, naša zemlja nije bezbjedna i želim otići u zapadnoevropske zemlje gdje je bezbjednosno stanje bolje i gdje mogu bolje živjeti“, izjavio je Nesir.
Za sada, pritisak na ulazak na makedonskoj južnoj granici kod Đevđelije je znatno smanjen. Makedonska granična policija i vojska nastoje da što prije, kontrolisano i grupirano, puštaju izbjeglice do improviziranog kampa, odakle oni vozom odlaze prema sjevernom graničnom prelazu Tabanovci i putuju za Srbiju.
Radiosarajevo.ba