PROCURILA TAJNA PISMA BRITANSKOG KRALJA Obožavao je Hitlera, mrzio Židove: ‘Ja sam za mir. U to ime bombardirajte moju Englesku!’

Edward VIII, vojvoda od Windsora, koji se zbog ljubavi odrekao britanskog prijestolja u korist svoga brata, jednom je izjavio da bi bombardiranje Engleske moglo donijeti mir i okončati Drugi svjetski rat, otkriveno je ovih dana u arhivskim pismima.

Naime, prepiska između britanske kraljevske obitelji i njihove rodbine u Njemačkoj neposredno nakon Drugog svjetskog rata otkrila je blizak odnos članova europske aristokracije s nacistima. Riječ je o tajnim dokumentima, no ove su informacije sakupljene u otvorenim arhivima koji se nalaze u 30 zemalja diljem svijeta, uključujući Njemačku, Španjolsku i Rusiju.

Dr. Karina Urbach, povjesničarka pri Institutu za istraživanje povijesti u Londonu, otkrila je kako je vojvoda od Windsora rekao don Javieru Bermejillu, dugogodišnjem prijatelju i španjolskom diplomatu, kako je član britanske obitelji za rat držao odgovornim Židove, komuniste i Ministarstvo vanjskih poslova.

– Ako bi netko pošteno izbombardirao Englesku, značilo bi to mir u svijetu, navodno je vojvoda od Windsora rekao 25. lipnja 1940. godine.

Prema riječima španjolskog diplomata, vojvoda od Windsora polagao je veliku nadu da će se to dogoditi: ‘Želio je mir po svaku cijenu’.

– Ovaj je razgovor stigao i do španjolskog diktatora Franca, a zatim je prenesen i Nijemcima. Bombardiranje britanskog otočja je počelo 10. srpnja, istaknula je dr. Urbach.