Published On: Sri, svi 3rd, 2017

Proces ulaska Turske u EU je mrtav

“Turska je pod Erdoganom odustala od ulaska u Europsku uniju. Ako dvije strane i uspiju vratiti prijateljske odnose, to će biti samo gospodarska suradnja”, rekao je za Reuters europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn piše Logicno.com

Nakon nekoliko godina stagnacije u odnosima su čelnici zemalja EU blokirali pristupanje Turske i naglasili da je “proces mrtav”, podsjećajući na represije Erdogana protiv disidenata, njegove usporedbe današnje Njemačke s “nacistima”, kao i na referendum kojim je Turska dala nove ovlasti predsjedniku.

“Sasvim je jasno da je, barem u ovom trenutku, Turska daleko od europske perspektive”, rekao je europski povjerenik Johannes Hahn, uz napomenu da će se novi odnos s Ankarom najvjerojatnije temeljiti samo na ekonomskim pitanjima.

“Moramo vidjeti što se može učiniti u budućnosti vidjeti možemo li nastaviti nekakav oblik suradnje”, dodao je Hahn.

Istaknuo je da će početkom iduće godine biti određeni europski dužnosnici koji će razmotriti konačni status Turske.

“Nedostatak hitnosti je primjetan zbog toga neke zemlje članice EU ne žele uznemiriti Ankaru, obzirom da se i dalje oslanjaju na Tursku koja ne dopušta migrantima da idu u Europu”, istaknuo je Johannes Hahn.

Neki to vide kao želju europskih dužnosnika da ne poruše sve mostove u odnosima s Turskom. U međuvremenu, Hahn tvrdi kako je zbog ograničenja slobode tiska, masovnih zatvaranja i smanjenja građanskih prava gotovo nemoguće za Tursku da u ovom trenutku ispuniti kriterije za ulazak u EU i to ne može biti predmet rasprave.

Nema ‘turske demokracije’. Postoji samo jedna demokracija, a Turci imaju ista prava na slobodu kao Europljani”, rekao je Hahn.

Proces ulaska Turske u EU je službeno suspendiran prošli tjedan, a neki dužnosnici su rekli da se Turska više ne drži demokratskih kriterija i ne može biti ni kandidat, a kamoli punopravna članica EU.

Erdogan je za medije rekao da Turska neće vječno čekati na vratima Europe, kao i da je islamofobija i neprijateljstvo prema njegovoj zemlji od strane nekih zemalja članica EU trajno primjetna.