Published On: Sri, svi 3rd, 2017

Albanci – Vječni pijuni u tuđim rukama u korist vlastite štete

Praksa pripisivanja kolektivne odgovornosti je jedna od najgorih osobina totalitarnih režima. Ali ništa manje nije odvratna strategija korištenja cijelih naroda da se potkopa stabilnost u jednom ili drugom području. U slučaju albanskog naroda, kojega se još od početka ’80-ih koristi i njim se manipulira na Balkanu, sljedeća eksplozija nasilja bi mogla zvučno odjeknuti u cijeloj Europi.

Kao što ste primijetili, prosvjedi nekoliko stotina beogradskih studenata se redovito prenose kao “otpor režimu” u Beogradu. Prije nekoliko godina su vješto manipulirani prosvjedi u dijelu BiH, koji su se prikazali kao “otpor potlačenog naroda lokalnoj oligarhiji i političkoj eliti”, što su u početku možda bili i jedni i drugi. Ni Aleksandar Vučić u Srbiji, kao ni njegove “kolege” u BiH sigurno nisu dobar izbor za narod Srbije i Bosne i Hercegovine, ali uvijek ostaje otvoreno pitanje zašto se neki prosvjedi toliko slave i potiču od medija i zapadne elite, dok se drugi, puno masovniji i ozbiljniji, sustavno prešućuju?

Gotovo dva mjeseca u gradovima Makedonije, posebno u glavnom gradu, Skopju, nije prestaju masovni skupovi i prosvjedi koji se odvijaju pod sloganom “Za zajedničku Makedoniju“. Uoči 25. travnja su prosvjednici zahtijevali da se održe novi parlamentarni izbori, a jedan od ključnih zahtjeva je da se spriječi provedbe političkog programa sastavljenog u Tirani i drugim zemljama. Iako albanske stranke u Makedoniji tvrde da su one sastavile program kojeg je prihvatio SDSM, svima je jasno da se radi o projektu kojeg su “blagoslovili” Priština, Tirana, SAD i EU.

Albanci su drugi po veličini narod u Makedoniji i čine oko četvrtinu stanovništva, dok su u nekim dijelovima zemlja u apsolutnoj većini. Albanska manjina je nekoliko puta malu Makedoniju dovodila do ruba građanskog rata, a 2001. je došlo i do izravnog oružanog sukoba između albanskih paravojnih skupina i makedonskih snaga sigurnosti.

Osim toga, albanski čelnici sve čine pod budnim okom zapadnih savjetnika, koji su ima dali pravo u formiranju vlasti u nekoliko regija, kao i osnivanje vlastitih jednonacionalnih političkih stranaka za čije interese vrlo uspješno lobira dijaspora, koja ne štedi sredstva u trgovini s drugim političkim snagama i ima zadnju riječ u formiranju parlamentarnih koalicija. Isti je slučaj bio i za vrijeme koaliranja Alija Ahmetija i Nikole Gruevskog u prošlom sazivu Sobranja, ali su makedonski premijer i predsjednik Ivanov uspjeli očuvati stabilnost i integritet zemlje.

Na nedavnim izborima u prosincu su prevagu odnijele albanske stranke, koje su se pridružile prozapadnim makedonskim “socijaldemokratima” Zorana Zaeva.

SDSM i Zaev se predstavlja kao sljednici KP Makedonije iz vremena bivše Jugoslavije, iako si tipična neokolonijalna marioneta kojom upravljaju EU i SAD. Tvrditi da je Zoran Zaev “socijalista” i da je to dovoljan razlog za ne dati potporu nacionalistima iz VMRO-DPMNE je neobjašnjiv fenomen. No, mnogi dobronamjerni Makedonci još uvijek vjeruju u ovu bajku. Ali ne samo oni, jer je slično i s drugim “socijaldemokratskim” strankama u regiji koje sa socijalizmom nikakve veze nemaju.

Što će se dogoditi u slučaju Makedonije? “Platforma iz Tirane” želi da albanski bude drugi službeni jezik, kao i podjelu zemlje na etničke kantone. Međutim, unatoč usrdnim “molbama” EU i Washingtona, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov ne želi dati mandat Zaevu, jer vidi da namjerava voditi politiku kojom će izvršiti udar na sam suverenitet zemlje i da Makedonija neće moći opstati.

Osjetivši prijetnju integritetu države i mogući gubitak domovine, obični Makedonci su izašli na ulice. Od tada je situacija bila u limbu. Dužnosnici EU i američko veleposlanstvo su zahtijevali od Ivanova da “poštuje demokratske procedure”, te da omogući Zaevu i albanskim političarima da formiraju vladu, dok narod traži nove izbore. Zbog toga zemlja nekoliko mjeseci živio bez vlade, a onda se dogodio nasilni pokušaj nametanja predsjednika parlamenta, koji ima ovlasti potvrditi većinu i novu vladu bez suglasnosti predsjednika.

Glavni politički protivnik socijaldemokrata je makedonski “nacionalistički” VMRO-DPMNE, koji je optužio Zaeva da “albanskoj mafiji otplaćuje dug”. S druge strane je predsjednik Makedonije bio jasan i rekao da iza makedonskih nemira stoje nevladine udruge pod kontrolom Georga Sorosa, koji “koristi novac američkih poreznih obveznika za promicanje svojih interesa drugim zemljama”.

“U stvari, Makedonija je postala žrtva civilnog društva“, rekao je nedavno Ivanov, a američki milijarder mu to nije zaboravio.

Odmah nakon sastanka s europskim povjerenikom za proširenje, Johannesom Hahnom kreće akcija “ustoličenja” predsjednik parlamenta koji je trebao potvrditi Zeva za premijera, ali se sve prekinulo upadom prosvjednika u zgradu parlamenta.