Subota, 25 svibnja, 2024

Problemi u Mostaru se potenciraju kako bi se oslabila hrvatska pozicija

Must Read

U intervjuu za Dnevnik.ba predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a Mostar, Slađan Bevanda govori o razgovorima oko provedbe odluke Ustavnog suda, dvostrukim mjerilima OHR-a, isticanju Mostara kao problema, a zanemarivanju Travnika, te kada bi se mogli održati izbori u gradu na Neretvi.

Jesu li razgovori bazirani isključivo na provedbu odluke Ustavnog suda ili pak idu i šire vezano za ustroj Mostara?

Netko je odlučio da razgovore o provedbi Ustavnoga suda BiH vode stranke iz Federacije BiH koje participiraju u radu Parlamentarne skupštine BiH. Zašto je to tako ne znam, dio tih stranaka ne sudjeluje u radu Gradskog vijeća Grada Mostara, a ni sve stranke iz Parlamentarne skupštine BiH, primjerice one iz Republike Srpske ne sudjeluju u ovim razgovorima. Mi smatramo i tako smo se postavili da se razgovori moraju temeljiti isključivo na provedbi odluke Ustavnoga suda BiH. Želim istaknuti da su neke političke stranke izišle s prijedlozima koji duboko zadiru u ustroj Grada Mostara što nije tema odluke Ustavnog suda, a neke ni nakon pet sastanaka u OHR – u  nisu uopće dale svoje konkretne prijedloge kao SDA. Ne znamo onda o čemu možemo razgovarati.

Postoje li rokovi kada dogovor treba biti postignut?

Žalosti činjenica da jedino u Mostaru nisu održani lokalni izbori. Ne postoje čvrsti rokovi, niti ih je itko istaknuo. Smatramo da je najbolje rješenje ono koje se postigne kroz dogovor domaćih aktera.

Ukoliko dogovor ne postignu domaći političari očekujete li reakciju OHR-a?

OHR je jasno naglasio da se ovaj put neće miješati u dogovor domaćih političkih subjekata.

S obzirom na dosadašnja iskustva glede odluka OHR-a mislite li ipak da bi ona mogla biti ponovno na štetu građana Mostara?

Statut Grada Mostara koji je OHR nametnuo prije osam godina, a Ustavni sud BiH ga proglasio djelomice neustavnim svakako je bio na štetu Grada Mostara i njegovih građana. Ne želim ni pomisliti da bi i eventualno novi nametnuti i nepravedni Statut mogao zakočiti razvoj Grada Mostara na još neko razdoblje.

Kako komentirate zahtjeve dijela bošnjačke političke elite da u Mostaru na lokalnoj razini postoje brojni instituti za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa dok se istodobno zalažu za građanski princip na državnoj i entitetskoj razini?

Takvu politiku lako je prepoznati i demontirati. Nažalost na djelu je i provodi se već desetljećima. Cilj joj je dodatno unitarizirati Federaciju u kojoj još veću dominaciju treba imati bošnjačka većina. Na snazi su dvostruka mjerila i licemjerje gdje se mehanizmi zaštite nacionalnih interesa koji se trebaju primjenjivati na entitetskoj i državnoj razini u višenacionalnim državama uporno instaliraju i u Gradu Mostaru, ali ne i u drugim jedinicama lokalne samouprave gdje su Hrvati u manjini.

Što mislite što je glavni razlog da se potencira posebnost Mostara?

Nitko razuman ne može vidjeti niti jedan razlog da Mostar bude poseban. Jedini razlog je slabljenje hrvatske pozicije u BiH i u to smo čvrsto uvjereni.

Ako je to Daytonska obveza kao što ističu u OHR-u i bošnjačkoj političkoj eliti što je s Washingtonskom obvezom zvanom Travnik?

Zaboravljena je i ne provodi se. Bošnjaci kao politički kolektivitet imaju brojne privilegije u Travniku počevši od nepostojanja nacionalnih kvota, činjenice da se odluke donose natpolovičnom većinom bošnjačkih vijećnika, da imaju jednu izbornu jedinicu, te da načelnika bira većinsko bošnjačko biračko tijelo izravno na izborima.

Kada bi mogli biti izbori u Mostaru?

To je pitanje od milijun dolara. Grad Mostar trpi posljedice ovakvog stanja. Možda u OHR –u imaju već spremno rješenje za Mostar. Nadnevak koji se spominje zbog same procedure raspisivanja je proljeće 2013. godine. Mostaru i Mostarcima nanesena je velika šteta zbog neraspisivanja i neodržavanja izbora, koči se njegov razvitak, i dalje se drže na životu neke isprazne paradigme i floskule, a to je jedini multietnički grad u BiH.( S. D. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -