Srijeda, 29 svibnja, 2024

Europa bez medijske slobode

Must Read

Medijske slobode ugrožene su u nekim državama članicama EU-a, upozorili su ovaj tjedan stručnjaci za to pitanje, a prenose europski mediji.

-Ne postoji nijedna država članica koja nije učinila korak unatrag u pogledu medijskih sloboda, rekao je Olivier Basille, glavni tajnik pariških Reportera bez granica (RSF) na saslušanju u Europskom parlamentu u utorak, prenosi HIna.

Basille, zajedno s panelom medijskih stručnjaka i aktivista, upozorio je na zabrinjavajuće trendove u europskim medijima u kojima su novinari izloženi sve većem političkom pritisku.

Rumunjska liberalna zastupnica Renate Weber, koja je pripremila stajalište Europskog parlamenta o medijskim slobodama u EU-u, kazala je da Europska komisija ne može izbjeći zauzimanje stajališta o tom pitanju.

-Nije dovoljno pozivati se na birokratske poteškoće – bile one zakonske ovlasti u smislu specifičnog zakona – kako bi se opravdao manjak volje Komisije (da progovori), rekla je Weber.

Zaštita izvora i zaštita od optužbi javnih osoba za klevetu neki su od standarda koji se ne poštuju u cijelosti.

William Horsley iz Udruženja europskih novinara (AEJ) istaknuo je da se novinare redovito zastrašuje, da im policija prijeti nasiljem te da ih se proizvoljno uhićuje u državama kao što su Grčka, Rumunjska i Bugarska te u uskoro novoj članici Hrvatskoj.

Bugarski novinar Yahor Dachkov, urednik lista Galerija u Sofiji, rekao je da je ispred njegova ureda eksplodirala bomba nedugo nakon što su objavili telefonski poziv u siječnju 2011. koji navodno inkriminira bugarskog premijera Gojka Borisova u skandalu s nacionalnim proizvođačem piva.

-Skoro je poginuo jedan od naših kolega, istaknuo je u pismu upućenom predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu.

Istodobno, koncentracija vlasništva nad medijima u rukama nekolicine stvorila je čitav niz drugih problema.

Vlasnici nekih medija u Rumunjskoj i Bugarskoj povezani su s organiziranim kriminalom, rekao je Horsely. “To korumpira slobodni protok informacija unutar granica Europske unije do te mjere da bi europski zakonodavci to trebali razumjeti i učiniti nešto.”

Dodao je da su Komisija i Europski parlament upoznati s razmjerom zloporaba i kršenja medijskih sloboda već neko vrijeme, ali “očito nisu učinili ništa”.

Na koncentraciju vlasništva u medijima upozoravaju i iz Zaklade otvorenog društva.

Zaklada je proučila utjecaj digitalizacije i digitalnih medija na medijski pluralizam, raznolikost, dostupnost i neovisnost u 60 država uključujući 13 država članica EU-a.

Zaključila je da medijska koncentracija utječe na uredničku neovisnost s obzirom na mutne veze koje ponekad nastaju između vlasnika i političke i poslovne elite.

Trend djelomice pripisuje deregulaciji pravila o vlasništvu nad medijima, a u nekim slučajevima ukidanju pragova za tržišni udjel, kao u Nizozemskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

-To je konsolidiralo moć određivanja sadržaja u nekim tijelima, uključujući pojedinačne vlasnike, što šteti pluralizmu i ugrožava demokraciju, ističe zaklada.

Zabrinutost izaziva i financiranje javnih medija, osobito službeno oglašavanje, “koje podržava politički naklonjene medije a diskriminira druge”.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -