Published On: Pon, stu 12th, 2012

Europa bez medijske slobode

Medijske slobode ugrožene su u nekim državama članicama EU-a, upozorili su ovaj tjedan stručnjaci za to pitanje, a prenose europski mediji.

-Ne postoji nijedna država članica koja nije učinila korak unatrag u pogledu medijskih sloboda, rekao je Olivier Basille, glavni tajnik pariških Reportera bez granica (RSF) na saslušanju u Europskom parlamentu u utorak, prenosi HIna.

Basille, zajedno s panelom medijskih stručnjaka i aktivista, upozorio je na zabrinjavajuće trendove u europskim medijima u kojima su novinari izloženi sve većem političkom pritisku.

Rumunjska liberalna zastupnica Renate Weber, koja je pripremila stajalište Europskog parlamenta o medijskim slobodama u EU-u, kazala je da Europska komisija ne može izbjeći zauzimanje stajališta o tom pitanju.

-Nije dovoljno pozivati se na birokratske poteškoće – bile one zakonske ovlasti u smislu specifičnog zakona – kako bi se opravdao manjak volje Komisije (da progovori), rekla je Weber.

Zaštita izvora i zaštita od optužbi javnih osoba za klevetu neki su od standarda koji se ne poštuju u cijelosti.

William Horsley iz Udruženja europskih novinara (AEJ) istaknuo je da se novinare redovito zastrašuje, da im policija prijeti nasiljem te da ih se proizvoljno uhićuje u državama kao što su Grčka, Rumunjska i Bugarska te u uskoro novoj članici Hrvatskoj.

Bugarski novinar Yahor Dachkov, urednik lista Galerija u Sofiji, rekao je da je ispred njegova ureda eksplodirala bomba nedugo nakon što su objavili telefonski poziv u siječnju 2011. koji navodno inkriminira bugarskog premijera Gojka Borisova u skandalu s nacionalnim proizvođačem piva.

-Skoro je poginuo jedan od naših kolega, istaknuo je u pismu upućenom predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu.

Istodobno, koncentracija vlasništva nad medijima u rukama nekolicine stvorila je čitav niz drugih problema.

Vlasnici nekih medija u Rumunjskoj i Bugarskoj povezani su s organiziranim kriminalom, rekao je Horsely. “To korumpira slobodni protok informacija unutar granica Europske unije do te mjere da bi europski zakonodavci to trebali razumjeti i učiniti nešto.”

Dodao je da su Komisija i Europski parlament upoznati s razmjerom zloporaba i kršenja medijskih sloboda već neko vrijeme, ali “očito nisu učinili ništa”.

Na koncentraciju vlasništva u medijima upozoravaju i iz Zaklade otvorenog društva.

Zaklada je proučila utjecaj digitalizacije i digitalnih medija na medijski pluralizam, raznolikost, dostupnost i neovisnost u 60 država uključujući 13 država članica EU-a.

Zaključila je da medijska koncentracija utječe na uredničku neovisnost s obzirom na mutne veze koje ponekad nastaju između vlasnika i političke i poslovne elite.

Trend djelomice pripisuje deregulaciji pravila o vlasništvu nad medijima, a u nekim slučajevima ukidanju pragova za tržišni udjel, kao u Nizozemskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

-To je konsolidiralo moć određivanja sadržaja u nekim tijelima, uključujući pojedinačne vlasnike, što šteti pluralizmu i ugrožava demokraciju, ističe zaklada.

Zabrinutost izaziva i financiranje javnih medija, osobito službeno oglašavanje, “koje podržava politički naklonjene medije a diskriminira druge”.

bitno.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare