Published On: Sri, srp 17th, 2019

Problemi bi tek mogli nastati: Isključenjem Aluminija nastao višak struje koja opterećuje i ne može se izvesti

Isključenje Aluminija d.d. Mostar zadaje ozbiljne udarce i elektroenergetskom sustavu BiH, a ovo pitanje naći će se i na sutrašnjem zasjedanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kako doznaje Klix.ba Nezavisni operator sustava (NOS) u BiH je 15. srpnja ove godine na zahtjev Državnog regulatornog povjerenstva za električnu energiju (DERK) dostavio informaciju o stanju elektroenergetskog sustava nakon isključenja Aluminija d.d. Mostar, a koja sadrži niz izuzetno zabrinjavajućih informacija.

U informaciji se navodi da je sa stanovišta sigurnosti rada elektroenergetskog sustava BiH isključenje Aluminija s prenosne mreže imalo izražene negativne posljedice, prvenstveno na stanje naponskih prilika. Navedena informacija je dodatno zabrinjavajuća jer je poznato kako u EES BiH već duže vrijeme postoji izražen problem previsokih napona koji je dodatno pojačan isključenjem Aluminija.

Ovo pitanje na sjednici Doma naroda FBiH u četvrtak postavit će zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Aner Žuljević, koji smatra da će isključenje ovako velikog potrošača dovesti do izazivanja lančanih problema s viškom proizvodnje električne enegije koja se neće moći izvoziti zbog ograničenih mogućnosti prekograničnih prenosnih kapaciteta.

Primjer koji potvrđuje navedeno je podatak da se u veljači i ožujku 2018. godine iz BiH izvozilo 1300 MWh/h, gdje je EES BiH bio na granici ugroženosti i navedeni iznos izvoza ne bi bio ni odobren da Aluminij nije bio u pogonu.

U slučaju kada se sva proizvedena energija ne može plasirati, dotoci u akumulacijskim jezerima, umjesto korištenja za proizvodnju usmjeravaju se na prelijevanje preko brana kao čist gubitak. S ekonomskog aspekta je izuzetno važno imati na umu da je Aluminij trošio 103.000.000 kWh, što izraženo u procentima predstavlja oko deset posto ukupno preuzete električne energije sa prenosne mreže, kazao je Žuljević

Uzimajući u obzir da pomenuta informacija sadrži niz vrlo zabrinjavajućih pokazatelja, on će tražiti od NOS-a da sve podatke javno objavi kako bi se jasno utvrdile moguće sustave opasnosti kada je u pitanju isključenje Aluminija. Spekulira se da će isključenje mostarske kompanije dodatno opteretiti ostale potrošače te je vrlo važno izračunati evidentne financijske gubitke.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare