PRIJELOMNA VIJEST Dodik: “Uskoro i Hrvati izlaze i iz institucija i to je kraj BIH!”

Na press konferenciji u Banja Luci, na kojoj je potvrdio kako će nakon konzultacija s liderima stranaka iz RS nazočiti sastanku u Predsjedništvu BiH s predsjednikom Turske Erdoganom, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je i o pritiscima stranaca u BiH.

To je vrijeme prošlo i BiH nema visokog predstavnika i nastavit ćemo se ponašati u skladu s tom tezom. BiH je u ozbiljnoj sistemskoj krizi.

Može pomoći samo dogovor dva entiteta i tri naroda, bez stranaca. Ova situacija vodi u raspad BiH i to neće spriječiti ni Schmidt ni nitko drugi.

BiH je veoma rovita, i sasvim je dovoljno da Srbi izađu iz institucija i da to učine Hrvati i nema više Bosne i Hercegovine.

Ne može nama Schmidt doći i nešto reći, ja ću ga pitati tko si ti?

Hrvati su vrlo blizu općeg izlaska iz institucija, oni to sad ne rade jer se uzdaju u dogovor o Izbornom zakonu BiH.

A ako tog dogovora ne bude i oni će izaći iz institucija.

Situacija traži opći dogovor, a to podrazumijeva da nema više visokog predstavnika i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Mi smo za mir i razgovor. Mi smo za političke razgovore. BiH nije prćija i nitko sam ne može govoriti u ime BiH, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Inzkov zakon ne može se smatrati valjanim.

Na to je nasjela i javnost, a radi se o zakonu koji nema legitimitet i koji je donio neki stranac.

Danas BiH nema visokog predstavnika, postoji neki samozvani kojeg podržavaju neki u BiH. Nema ga nigdje, ne pojavljuje se deset dana.

Sad će izaći s nekim konceptom.

Međutim on ne postoji jer nije izabran u skladu s procedurom. Ako njega slučajno imenuje Njemačka kao svog izaslanika ili EU, onda ću ja s njim razgovarati.

Ovako mogu ga sresti usput i pitat ću ga zašto nije ispunio obećanje koje je dao kao ministar Njemačke. Dao je obećanje onda se okrenuo i otišao – rekao je Dodik.

/HMS/