Pretresi i uhićenja u Sarajevu i Zenici zbog “pranja” novca, “provozan” veliki novčani iznos između Slovenije i BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije “ATM”, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija. Navodno je već uhićeno 8 osoba

“Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela ‘Organizirani kriminal’ i ‘Pranje novca’ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz SIPA-e.

Radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava s područja Slovenije na područje Bosne i Hercegovine, za navodno i fiktivno realizirane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove, a koji je nakon toga ponovo transferiran iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju, od strane više osoba u Bosni i Hercegovini, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove.

Istraga je vođena u koordinaciji s kolegama iz partnerskih institucija Slovenije, koje su određene istražne aktivnosti, koji se odnose na veliki broj pretresa i lišenja slobode, preduzeli na teritoriji ove zemlje, članice EU.

S obzirom da su istražne aktivnosti na terenu još uvijek u tijeku, u ovom trenutku Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije ne mogu dati više informacija ili detalja, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH./HMS/