Published On: Uto, ožu 21st, 2023

Bosna i Hercegovina korak bliže uspostavljanju potpune suradnje s EUROPOL-om

Potpisivanje Pravilnika o radu Nacionalne/zajedničke kontakt točke za suradnju s EUROPOL-om, predstavlja važan korak ka ostvarenju pune suradnje između Agencije za provedbu zakona EU (EUROPOL) i agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Svečanost potpisivanja je danas upriličilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a prisustvovali su ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, Patrícia Silveira, šefica Jedinice za strategiju i vanjske odnose u EUROPOL-u, entitetski i županijski ministri unutarnjih poslova, direktori agencija za provedbu zakona na državnoj razini i šef Policije Brčko Distrikta.

Foto: Europa.ba

“Kriminal se ne zaustavlja na granicama, te je prekogranična suradnja u provedbi zakona ključna za sigurnost i zaštitu građana širom Europe. Drago mi je da je BiH napravila iskorak ka punoj suradnji s EUROPOL-om. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, od Bosne i Hercegovine se očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Punom implementacijom Sporazuma o suradnji s EUROPOL-om, a kasnije i potpisivanjem sporazuma o EUROJUST-u i FRONTEX-u, Bosna i Hercegovina će u potpunosti početi koristiti europske instrumente za jačanje borbe protiv teških oblika kriminala, što će biti korisno za građane BiH, ali i biti korak naprijed na putu ka EU”, rekao je veleposlanik Sattler.

Bosna i Hercegovina je jedina država Zapadnog Balkana bez operativne Kontakt točke za suradnju s EUROPOL-om. Stavljanjem u punu funkciju Kontakt točke omogućit će se neposredna suradnja između EUROPOL-a i svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te upućivanje bh. časnika za vezu pri EUROPOL-u u Haag, što će biti veliki korak naprijed u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Također će omogućiti razmjenu informacija o kriminalcima putem sustava EUROPOL-ove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA), uključujući i bazu podataka SIENA za borbu protiv terorizma.

“Bosna i Hercegovina, iako jedina država Zapadnog Balkana, koja još nije uspostavila punu suradnju s EUROPOL-om, preko Zajedničke kontakt točke, pridaje poseban značaj međunarodnoj policijskoj suradnji, zbog interesa unutarnje sigurnosti, a posebno što ova oblast ima ključnu ulogu za pristupanje naše zemalje EU. Uvjereni smo da će EUROPOL, kao centar za podršku provođenju zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima, našu zemlju učiniti sigurnom i bližom obitelji europskih zemalja”, kazao je Nešić.

EU nastavlja pružati podršku operacionalizaciji Kontakt točke kroz renoviranje prostorija u kojima će biti smještena i donaciju informatičke opreme potrebne za rad Kontakt točke, koja će biti isporučena u okviru projekta koji se financira iz IPA sredstava. Ministarstvo sigurnosti se obvezalo prenijeti servere SIENA-e što će omogućiti početak operativnog rada Kontakte točke u svibnju 2023. godine.

“Moramo se zajedno boriti protiv međunarodnih kriminalnih prijetnji kako bismo postigli sigurno društvo za sve naše građane. Udruživanje snaga postalo je važnije nego ikad. Stoga, ostaje glavni prioritet za Europol da osnaži suradnju sa svim zemljama u regiji”, rekla je Patrícia Silveira, šefica Jedinice za strategiju i vanjske odnose u EUROPOL-u./HMS/

 

guest
nije obvezno
4 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kresimir !.!!

Može li mi neko posuditi 50 maraka za tablete?

Brčak

Tebi ni Bog ne moze vise pomoci.

ČETNIK ŠUMA

NE SIKIRAJ SE, BRATE KREŠIMIRE! ZNAM DA VIŠE NE MOŽETE VRBOVATI TERORISTE ZA NAPADE NA NEW YORK I ZENICU, ALI MOŽEMO MAKAR LAJATI NA NJIH. SAMO NASTAVI SA ONIM DOKTOROM PSOVATI PLISNAVU IM MAJKU.

2 months ago zadnji put uredio ČETNIK ŠUMA
Bošnje banda terorista

Trebamo mi ukinuti OSU i SIPU i OBU i dati EUROPOLu da vlada.Visokog predstavnika za predsjednika i eto vam full protektorat.Šta se mučite koji moj.Ovi naši političari samo koče da ne udjemo u EU i da ne ispunimo neki uslov da neka strana firma ne dodje ode im biznis u propast.