PRESJEK STANJA Danas više od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 36 osoba

U Bosni i Hercegovini je potvrđeno nešto više od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što potvrđuje trend stagnacije širenja epidemije, no broj umrlih i dalje je razmjerno velik.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od petka su provedena testiranja na nešto manje od četiri tisuće uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 830 osoba iz Federacije BiH te kod 416 iz Republike Srpske.

U protekla 24 sata umrlo je 36 osoba koje su bile na liječenju, a ranije im je potvrđena zaraza koronavirusom.

Ovog tjedna najveći dnevni broj novozaraženih dosezao je 1500, dok je prošlog tjedna u nekim danima bilo blizu dvije tisuće novozaraženih.

Unatoč smanjenju brojki zdravstvene vlasti u BiH oprezne su u procjenama što bi se moglo zbivati u bliskoj budućnosti jer sve ovisi o tome hoće li se stanovništvo pridržavati propisanih mjera zaštite.

U distriktu Brčko od sutra policijski sat

Broj novozaraženih stagnira u nekim ranijim žarištima, posebice u većim gradskim središtima, jer je u Sarajevu od petka bilo 90 novih slučajeva, a u Banjoj Luci 68, no stanje nije isto u svim dijelovima zemlje.

Vlasti distrikta Brčko tako su odlučile od nedjelje uvesti policijski sat tijekom noći te zabraniti rad ugostiteljskim objektima jer je zdravstveni sustav na tom području suviše opterećen stalnim priljevom sve većeg broja pacijenata./HMS/