Published On: Sun, Jun 16th, 2013

Preminula Berina Hamidović, beba bez matičnog broja

Berina Hamidović, beba od mjesec i pol, preminula je u Beogradu, gdje se nalazila na liječenju. Otac Edin kaže da je njegovo dijete bilo žrtva administracije. Berina je rođena 17. ožujka ove godine.

Dijagnosticirana joj je traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla jesti. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspješna, upućena je u Beograd.

Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni putovnicu, dok su oboje roditelja nezaposleni.

Edin Hamidović kaže da je za prikupljanje novca najzaslužnije njegovo susjedstvo na Ilidži.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

“Iako je dijete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebala biti obaviještena da na tom graničnom prijelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici nitko nije obavijestio da dolazimo”, ispričao nam je ožalošćeni otac.

“Rekli su: ‘Otkud mi znamo da vi ne trgujete djecom’. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gdje su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi.

Morali smo ih zamoliti da oni nazovu Graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prijelaz”, s tugom se prisjetio Hamidović događanja otprije mjesec dana.

Kad su konačno uspjeli doći do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.

“Iz Županije nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu.

U Županiji su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti platiti liječenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, te su nam rekli kako će to oni riješiti pravnim putem”, rekao je Hamidović.

Berina je potom dobila sepsu. Preminula je 13. lipnja, a dženaza će joj biti klanjana u ponedjeljak, 17. lipnja u 14 sati na groblju Vlakovo.