Published On: Sun, Jun 16th, 2013

Sarajevo: Specijalci upali u školu i riješili talačku situaciju

Pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, zajedno s kolegama iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, izveli su u subotu u sarajevskoj OŠ “Hrasno” taktično – pokaznu vježbu “Rješavanje talačke situacije u zaposjednutoj školi”.

Vježba je počela spuštanjem pripadnika policije niz konopce iz helikoptera na krov škole, nakon čega je uslijedio ulazak u školu i obračun s “otmičarima”. Poslije 10-ak minuta policajci su iz škole izveli “oslobođene taoce” i “uhićene otmičare” čime je vježba završena. Zapovjednik Specijalne policijske jedinice FUP-a Josip Petrić pojasnio je da su u završnom činu vježbe sudjelovala četiri tima.

“Prvi i treći tim imali su zadatak da “čiste” dvorište, prizemlje i prvi kat, drugi tim je izvršio naslini upad kroz prozor prvog kata i izvršen je vertikalni upad na drugi kat. Nismo imali saznanja koja je kritična učionica pa je dio vremena protekao u “čišćenju” prostorija i ostalog što je značajno za izvršenje zadatka”, rekao je Petrić.

On je naglasio da smo svjedoci da terorizam i organizirani kriminal iz dana u dan predstavljaju sve veću opasnost zbog čega je u Sarajevu 13. lipnja organizirano Drugo regionalno okupljanje elitnih policijskih jedinica iz 11 zemalja, koje je zaključeno jučerašnjom vježbom.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač istaknuo je da su u okviru ovog trodnevnog okupljanja pripadnici elitnih policijskih jedinica iz Turske, Grčke, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine razmijenili iskustva iz domena funkcioniranja ovih jedinica što će im biti od velike koristi u budućem radu.

“Jako je bitno da ovom vježbom pokažemo, prvenstveno našim građanima, spremnost i obučenost Specijalne policijske jedinice FUP-a u izvršavanju najsloženijih sigurnosnih zadataka. Možda je ovo sa stajališta aktualnih događaja u BiH posebno značajno i osnovna poruka je da je svima u ovoj zemlji zagarantirana sigurnost”, kazao je Lukač.

Federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš potcrtao je da je Sarajevo siguran grad, te da je jučerašnja vježba još jedan dokaz da policijske agencije Bosne i Hercegovine mogu odgovoriti na svaki izazov.

Dejan Purtić, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije, rekao je da je suradnja specijalnih jedinica u regiji veoma važna, te da bi ona trebala biti proširena i na druge zemlje. Centralna tema Drugog regionalnog okupljanja elitnih policijskih jedinica bila je “Realni izazovi terorizma u regiji – adekvatan odgovor”.