Published On: Wed, Jul 15th, 2020

PREMALO: Pored potpunog fijaska društva i države, BiH u dvije godine napustilo samo 100 tisuća ljudi

Odlazak stanovništva najveći je problem društva u BiH, a posljednji podaci Eurostata to samo dodatno potvrđuju.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba kaže da se ono što je progresivni dio struke upozoravao godinama, da je stvarni problem ove zemlje masovno iseljavanje, nažalost se ostvaruje, a to upravo izravno potvrđuju najnoviji podaci koje je objavio Eurostat.

“Najnoviji podaci o izdanim prvim dozvolama u EU za naše građane u prošloj godini su porazni. Prema prvim i nepotpunim podacima, izdano je 39.841 dozvola, s tim da treba naglasiti da u ovim podacima nisu uključene izdane dozvole za Njemačku i Švedsku, tako da uključivanjem ovih podataka, biti oboren rekord iz 2018. godine, kada je izdano 55.000 dozvola”, kazao je on.

Ovi podaci pokazuju, kada se uključe i oni koji nedostaju za Njemačku i Švedsku, da je u samo dvije godine zemlju napustilo preko 100.000 građana.

“Posljedice će se najviše osjetiti u limitiranom ekonomskom napretku zemlje i jačem proračunskom pritisku za financiranje mirovina, jer broj umirovljenika stalno raste, a gubimo noseći sloj društva koji najviše doprinosi ekonomiji. Neizravno, država na ovaj način gubi godišnje milijarde KM, kao posljedica ulaganja društva u školovanje osoba koje napuštaju državu i gubitku u naplati potencijalnih poreznih prihoda, jer te osobe vise ne troše novac u BiH, osim povremeno kada dođu u državu”, zaključio je Hadžić./HMS/