Published On: Sub, tra 8th, 2017

Prekidan pljeskom dok je govorio o bošnjačkoj ljevici i desnici, vojnoj struji i Glasnoviću: Dođite tu i sjedite s nama. Potrebno je jedinstvo kao nikada…

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS BiH i HDZ BiH, Dragan Čović, na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice osnutka HV-a održanoj u Mostaru govorio je i o tome kako se u Sarajevu sve glasnije priča o tome kako će bošnjačka ljevica birati hrvatskog, a bošnjačka desnica bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i kako će krojiti BiH po svojoj mjeri, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Osvrnuo i na objavljivanja snimaka u kojima se “za potrebe pojedinaca i njihovih obrana spominju fašisti i klerofašisti”, koje su, kako je rekao, u funkciji pokušaja podjele Hrvata, kazavši kako “nisu svi u stanju nositi svoj križ”, aludirajući na snimku u kojoj Jadranko Prlić govori pred Haškim istražiteljima o “klerofašističkim snagama” među Hrvatima. Kazao je kako nije odobravao ni PROENS, ni razne druge koji su se, kako je rekao, ugrađivali u Alijanse i Platforme, nakon kojih su Hrvati postajali siromašniji i nemoćniji. -No, unatoč svemu opstali smo kako politički narod i zato s pravom govorimo bit će hrvatskog naroda u BiH, kazao je Čović, čiji je govor često prekidan burnim pljeskom.

Čović je  uputio i poruku “prijateljima u Hrvatskoj koji imaju izražene političke ambicije”.

– Dođite u svoj dom vi koji ste ga branili i obranili i zajdeno s nama kreirajte politiku. Dođite sjednite mjesto mene, pa vodite, kazao je Čović, očito aludirajući, međuostalim i na generala Željka Glasnovića, koji je na prošlim izborima izabran u Hrvatski sabor, kao neovisni, a ne kandidat HDZ-a i koji je u kampanji, a i nakon nje često i žestoko kritizirao HDZ i Čovića.

-Ali gospodo, kazao je Čović, naslušali smo se vizionara iz daleka. -I kada ovih dana slušamo kako će se otvarati nova zvona kako će netko uvezati, premošćavati BiH, kroz neovisnost u političkom djelovanju, i nadmudriti političko vodstvo Hrvata u BiH, ja mogu poslati samo jednu poruku: Razumijem, ali neće moći proći. I kad se ne slažete s nekim stvarima, dođite ovdje da razgovaramo, da razmjenio mišljenja, da bi onda mogli govoriti jednim glasom, kao što smo danas položili jedan vijenac i zapalili jednu svijeću hrvatskim braniteljima. Nama treba jedinstvo hrvatskog naroda u BiH. Budemo li pojedinačni mi smo samo kap u valu, koja se koliko god bila blistava lako obriše. Moramo biti zbijenih redova, jer sam siguran da mi odlučujemo o svojoj sudbini. Nije ni srpski narod koji je dobio entitet u Daytonu, nije ni bošnjački narod, koji je dobio entitet, kojem mi samo malo smetamo. Ne odlučuju o tome više ni međunarodni predstavnici koji su nas kroz ovih 20 godina na stotine i stotine smijenili i pomeli. O tome odlučujemo samo mi.. I zato ćemo predvoditi svoj narod na euroatlanskom putu, ali i putu koji će osigurati apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda, u to ne sumnjajte. Neće se moći izgubiti u miru ono što se očuvalo u ratu, završio je Čović./HMS/