Published On: Čet, svi 4th, 2017

Predstavljena formula za putovanje kroz vrijeme: “Matematika dokazuje da je moguće”

Prošli tjedan je objavljena studija u kojoj se predstavlja matematički model prema kojemu bi se mogao napraviti stroj za putovanje kroz vrijeme. Objavio ga je američki matematičar i fizičar Ben Tippett s University of British Columbia (UBC), pišu Vijesti.hr.

Model je nazvan Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time (TARDIS) te se temelji na ideji o stvaranju prostor-vremenskog mjehura kojim bi svoj sadržaj nosio kroz prostor i vrijeme. Nadalje, mjehur bi se mogao kretati po velikim kružnim putanama brzinama većim od brzine svjetlosti što bi mu omogućilo da se kreće u prošlost, opisano je u časopisu Classical and Quantum Gravity.

Tippett u svoje slobodno vrijeme istražuje znanstvenu fantastiku i crne rupe.

“Ljudi putovanje kroz vrijeme doživljavaju kao znanstvenu fantastiku. A mi običavamo misliti da je ono nemoguće jer ga u praksi ne poduzimamo. No matematički ono je moguće”, izjavio je Tippett, inače stručnjak za Einsteinovu opću teoriju relativnosti.

Objasnio je i kako funkcionira novi model. Istaknuo je da je pogrešno prostor definirati s tri prostorne dimenzije i jednom zasebnom vremenskom. Četvrta bi se dimenzija trebala zamisliti kao sastavni dio prostorno-vremenskog kontinuuma u kojem tijela svojim masama stvaraju iskrivljenja.

“Smjer vremena u prostor vremenu također je zakrivljen. Postoje dokazi da vrijeme protječe tim sporije što se više približavamo crnim rupama. Moj model vremenskog stroja koristi zakrivljen prostor-vrijeme kako bi za putnike iskrivio vrijeme tako da se ono kreće u krug, a ne pravocrtno. Taj krug nas vraća unazad u vremenu”, protumačio je. /HMS/