Published On: Čet, svi 4th, 2017

Most stavio u proceduru prijedlog za raspuštanje Sabora

Most je u srijedu oko 23 sata stavio u proceduru prijedlog za raspuštanje Sabora. U izravnom prijenosu maratonske sjednice vidjelo se kako se zastupnicima na klupe dijele papiri, a zahtjev se odmah pojavio u rubrici Novi akti na internetskoj stranici Sabora. Prijedlog odluke o raspuštanju Sabora može podnijeti, prema saborskom Poslovniku, bilo tko od saborskih zastupnika, a ovaj Mostov prijedlog tek se treba uvrstiti u dnevni red.

Kako je već ranije najavio saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, Most će aktivirati prijedlog u slučaju da se izglasa nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću.

Iako se u večernjim satima činilo kako bi SDP za svoju inicijativu mogao dobiti podršku 76 zastupnika, u toj računici planove je pomrsio nezavisni zastupnik Željko Lacković koji je iznenada oko 1 ujutro promijenio mišljenje i odlučio dati povjerenje Mariću. Još u popodnevnim satima rekao je da će glasati za opoziv, no kako je pojasnio u kasnim noćnim satima, mišljenje je promijenio zbog, prijetnji Nikole Grmoje da ga Most neće podržati u utrci za koprivničko-križevačkog župana ako da podršku ministru financija.

Dokument: “Prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora”

Premijer Andrej Plenković vratio se u srijedu navečer u sabornicu, a s njim su i bili i ministri Davor Ivo Stier, Martina Dalić, Goran Marić i Tomislav Ćorić.

U međuvremenu, IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika najavio je da će IDS-ovci glasovati za opoziv ministra Zdravka Marića, ali i za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova, zato što ne želi odustati od vrijednosti za koje se zalaže i bori posljednjih 27 godina.

Bez obzira na stručnost ministra Marića, u koju ne sumnja, ‘stvoreno je okruženje u kojem on više ne može biti ministar’, objasnio je Demetlika. Za opoziv Petrova glasovat će zato što IDS ne može podržati ‘čovjeka koji se protivi pravu na pobačaj i odbija otići u Jasenovac’.