Published On: Sri, lis 30th, 2019

PREDSJEDNIŠTVO U BRUXELLESU: Ista meta, isto odstojanje

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić u Bruxellesu prisustvovali su  oproštajnoj večeri koju je za lidere zapadnog Balkana priredila visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je oproštajni sastanak s Mogherini prilika da se ukaže na jedno stanje, a ako bude potrebno, još jednom će ponoviti stav RS – NE putu u NATO i NE uvjetovanju formiranja vlasti.

– Postoji konsenzus oko europskih integracija. Sigurno ne postoji konsenzus oko NATO integracija. Mislim da ovdje u Europskoj komisiji to i razumiju, ali ostaje problem partnera u Sarajevu koji žele da uvjetovanjem rješavaju pitanje funkcioniranja vlasti – izjavio je Dodik.

Prethodno su članovi Predsjedništva BiH razgovarali s odlazećim europskim povjerenikom za proširenje Јohannesom Hahnom.

Dodik je za RTRS rekao da na sastanku s Hahnom nije bilo važnih zaključaka niti obvezujućih stavki za BiH.

On je naveo da su Komšić i Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je on istaknuo da je za suradnju samo na europskom putu.

– Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsjedništva BiH. Istaknuta je potreba da se usmjerimo ka europskim integracijama i da se pitanja ne uvjetuju – naglasio je Dodik za RTRS.

BiH za EU; Prioritet ekonomski razvoj

Iz Predsjedništva BiH priopćeno je da je na sastanku s Hahnom izražena zahvalnost za kontinuiranu podršku i posvećenost Europske unije i njenih institucija europskim integracijama BiH, kao i za napore da u prethodnom mandatu Europske komisije BiH napravi značajne rezultate na putu ka EU.

U priopćenju se navodi da je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i procesu formiranja vlasti na svim razinama u BiH, ali i o kontinuiranoj i snažnoj opredijeljenosti BiH za europske integracije.

Dodaje se da je tema susreta bila i regionalna suradnja u kontekstu pristupanja zemalja zapadnog Balkana europskim integracijama, te odluka o odlaganju pregovora za pristup Albanije i Sjeverne Makedonije.

Istaknuto je da se potrebno fokusirati na ekonomski razvoj zapadnog Balkana, jačanje tržišta, jer je i ekonomski utjecajnija i razvijenija regija poželjnija Europskoj uniji.

Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su uspjeh Hahnu na novoj funkciji i izrazili nadu da će se europski put BiH i zemalja regije nastaviti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare