Published On: Sri, lis 30th, 2019

Pijane vozače šalju na rad u mrtvačnicu

Moldavija je zemlja čiji stanovnici piju jako puno alkohola.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016., u Moldaviji osobe starije od 15 godina u prosjeku popiju 15,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika svake godine, što je oko 167 boca vina. Svaka četvrta smrt u toj zemlji povezana je s alkoholom, dok je svjetski prosjek jedna od dvadeset.

Muškarci u prosjeku žive 68, a žene 75 godina. Europski prosjek je 79, odnosno 84 godine.

Moldavske vlasti muku muče i s pijanim vozačima. Sada, prema novom programu suzbijanja općeg alkoholizma i vožnje u pijanom stanju, vozači koje policija uhvati pijane za volanom mogu ući u poseban program kako ne bi ostali bez vozačke dozvole.

Program traje tri mjeseca, a sastoji se od 12 sastanaka u kojima prometni prijestupnici pomažu u bolničkim ustanovama pri liječenju pacijenata iz prometnih nesreća. Radi se i u mrtvačnicama.

Prvi od tih programa započeo je nedavno u mrtvačnici u glavnom gradu Kišinjevu, gdje je sudjelovalo šest muškaraca osuđenih za vožnju pod utjecajem alkohola.

Pomagali su mrtvozorniku u ispiranju leševa prije obdukcija i spremali ih u “ladice za trupla”. Sudjelovali su i u obdukcijama kao pomoć mrtvozorniku i to za uklanjanje unutarnjih organa te odvajanja izmeta i mokraće.

“Ovo iskustvo potaknulo me da više nikad ne sjednem pijan za volan, ovo je bila dobra lekcija. Mislim da će mi smrad raspadajućeg ljudskog mesa zauvijek ostati u nosnicama”, rekao je jedan od polaznika programa.

“Ne mogu se svi oduprijeti ovakvom iskustvu, ima veliki psihološki učinak na osobu. Sama mrtvačnica je kao mjesto vrlo odbojna, a gdje je tek sve ostalo što polaznike tamo čeka”, kazala je za lokalni list Publika Valeriu Savciuc, šefica Centra za forenzičku medicinu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare