Published On: Sri, svi 23rd, 2012

Predsjedništvo SDP-a poručilo SDA: Glasajte za proračun ili idite u neku stvar

Danas je u Sarajevu održana 62. sjednica Predsjedništva SDP BiH. Pored razmatranja aktualnih političkih pitanja i pitanja oko usvajanja proračuna u fokusu sjednice bio je razgovor o koracima koje je potrebno napraviti da bi se Bosna i Hercegovina priključila NATO savezu, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a.

Predsjednik SDP BiH, Zlatko Lagumdžija, koji se upravo vratio iz Chicaga gdje je sudjelovao na samitu NATO-a, upoznao je Predsjedništvo stranke da je u Chicagu poslana pozitivna poruka i iskazana puna podrška NATO-a i država članica Bosni i Hercegovini na putu prema punopravnom članstvu u Savezu.

Konstatirano je da je Bosna i Hercegovina blizu ispunjavanja uvjeta iz Talina, koji se tiče pitanja perspektivne vojne imovine, te da se uporedo s ovim aktivnostima, između ostalih, poduzimaju i aktivnosti koje za cilj imaju dostizanje NATO standarda u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP BiH je ukazalo na važnost aktivnog učešće Bosne i Hercegovine u dosadašnjim i budućim operacijama NATO-a, čime naša zemlja, potvrđuje opredjeljenje da bude aktivan i konstruktivan faktor stabilnosti. Izražena je i podrška uključivanju zemalja regije u euroatlantske integracije, jer je punopravno članstvo u NATO-u garancija stabilnosti ne samo za našu zemlju, nego i za cijelu Jugoistočnu Europu, stoji u priopćenju.

S obzirom na ozbiljnost situacije i stanja u kojem se zemlja nalazi Predsjedništvo SDP-a pozvalo je Stranku demokratske akcije da prestane s političkom trgovinom vezanom za pitanje usvajanja proračuna i da glasaju za predloženi proračun jer je to jedini interes države i svih njenih institucija. Usvajanjem proračuna riješit će se pitanje popisa stanovništva, financiranja institucija kulture, isplate mirovina bivšim vojnicima, deblokiranje Agencije za prevenciju korupcije, izgradnju graničnih prijelaza s Hrvatskom, proces digitalizacije, sredstva za sport i održavanje lokalnih izbora. SDA se konačno treba opredijeliti i odlučiti je li pozicija ili opozicija. (R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare