Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara osvijetljeni narandžastim svjetlima

Must Read


Zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH večeras su osvijetljene narandžastim svjetlima, kako bi se dodatno skrenula pažnja na nasilje nad ženama i djecom.

U BiH je svaka četvrta žena žrtva nekog oblika nasilja, uključujući i seksualno, a 80 posto počinitelja seksualnog nasilja nad djecom su osobe koje su poznate žrtvi.
Stoga se u BiH, kao i u drugim zemljama svijeta, od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, obilježava 16 dana aktivizma.
Cilj ovog događaja je istaknuti da oblici nasilja nad ženama i djecom ulaze u domen zaštite ljudskih prava.
Tako će sutra će u Sarajevu na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH biti održan “narandžasti dan” i građanska akcija potpisivanja peticije za pooštravanje članova kaznenih zakona u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.
Istovremeno, akcija će biti sprovedena u Mostaru, Brčkom, Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Orašju, Tuzli i Zenici.
Peticija se potpisuje u sklopu kampanje “Šutnja nije zlato”, kojom se obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -