Published On: Pet, stu 25th, 2016

Dan državnosti je lažan, BiH tada nije postala država


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH, kojom namjerava osporiti Dan državnosti BiH.

– Neka oni sprovedu referendum i mi nećemo imati ništa protiv – izjavio je Dodik za Televiziju Republike Srpske.
Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, 25. studenog, Dodik je rekao da je to „lažan datum, jer BiH njime nije uspostavljena kao država“.
– To je komunistički datum iz vremena bivše Јugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOЈ-a. I to je činjenica – kazao je predsjednik RS.
Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine, Dodik je kazao da ta imovina neće biti upisana na BiH.
– Ta imovina ostaje Republici Srpskoj. RS je faktor u BiH, ne možete je zaobići. Te odluke možete okačiti mačku o klin – poručio je Dodik.
On je dodao da je u Republici Srpskoj već odavno pripremljen zakon, po kojem se odluke Suda i Tužiteljstva BiH neće primjenjivati na prostoru tog entiteta, te da se bira trenutak kada će biti i usvojen.
– Zato je potrebno da dođe do općeg konsenzusa svih i pozivam oporbu da se objedinimo oko tih stvari, jer ako to ne uradimo, oni će lažnim presudama uništiti Republiku Srpsku, a jedan od dokaza je upravo ova odluka suda – izjavio je Milorad Dodik.
Večernji list

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>