PREDSJEDNIŠTVO HNS BiH Bošnjačke stranke ruše višenacionalni karakter Bosne i Hercegovine

U Mostaru je održana 25. redovita sjednica Predsjedništva HNS-a. Na početku sjednice predsjednik HNS-a Dragan Čović upoznao je članove Predsjedništva o posljednjem Summitu EPP-a u Ljubljani te razgovorima na ovome forumu posvećenom odnosu EU i zemalja Zapadnog Balkana od strane europskih pučana.

Visoki europski dužnosnici u Ljubljani su upriličili forum kako bi napravili širi dijaloški okvir o otvorenim pitanjima koja se nužno moraju riješiti u procesu daljnjih integracija, a tema izbornih reformi u Bosni i Hercegovini bila je jedna od ključnih.

Također, iz HNS-a je priopćeno da je Čović upoznao Predsjedništvo HNS-a o razgovoru i temama s gospodinom Palmerom, kao američkog izaslanika za proces reformi izbornog zakonodavstva koje se u tijeku i ključnih dogovora koji slijede.

Foto: HNS BiH

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo HNS-a donijelo je sljedeće zaključke:

“1. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda uz omogućavanje aktivnog i pasivnog biračkog prava svim građanima Bosne i Hercegovine je osnovna postavka funkcioniranja političkog i izbornog sustava Bosne i Hercegovine. Pokušaji širih izmjena Aneksa IV. – Ustava Bosne i Hercegovine ugrozili bi natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti koje su Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili kao ustavni meritum i ključni političko – pravni i institucionalni temelj BiH.

2. Potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u Mostaru sadrži ključne odredbe reforme izbornog zakonodavstva i u potpunosti štiti i jača odrednice Washingtonskog i Daytonskog-pariškog sporazuma.

3. Ograničene ustavne promjene ne smiju voditi ka derogiranju Ustava i onemogućiti konstitutivnost naroda u izboru svojih legitimnih političkih predstavnika. Pokušaji brisanja „etničkog prefiksa“ predstavljaju grubo kršenje Aneksa IV. kojim bi se omogućila potpuna diskriminacija, majorizacija i nametanje političkih predstavnika u ključnim institucijama – Predsjedništvu BiH i Domovima naroda koji i jesu dizajnirani na način da sva tri naroda uživaju zajamčena ustavna prava.

4. Predsjedništvo HNS-a još jednom ističe da su unitarističke pretenzije bošnjačkih stranaka neprihvatljive, da negiraju konstitutivne zajednice i njihove posebnosti te da ruše multikulturalni, multinacionalni i multikonfesionalni karakter Bosne i Hercegovine. Konstitutivnost naroda nije deklarativna kategorija, nego suštinska komponenta ostvarivanja ravnopravnosti kroz jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka i biranja svojih političkih predstavnika.

5. Predsjedništvo HNS-a poziva sve uključene strane u pregovore, kako domaće, tako i međunarodne aktere, da ulože maksimalne napore u postizanju konačnog dogovora o otvorenim pitanjima, poštujući pri tome temelje Ustava BiH. Legitimno predstavljanje i zastupljenost legitimnih političkih predstavnika sva tri naroda utkana je u povijesni, politički i institucionalni okvir Bosne i Hercegovine koji je potvrđen i u Daytonskom-pariškom međunarodnom mirovnom sporazumu”, priopćeno je iz HNS BiH./HMS/