Published On: Pon, stu 6th, 2017

Predsjednik Makedonije: EU je sama otvorila vrata Balkana Rusiji i Kini

“Budući da Europa ne ispunjava svoje obećanje da će Balkan postati dio EU, Rusija i Kina to vide kao znak da dođu i preuzmu ovo mjesto”, izjavio je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov za The Daily Telegraph. Prema njegovim riječima, Europska unija je ta koja je na Balkanskom poluotoku “otvorila vrata” strateškim zahtjevima Moskve i Pekinga.

“Donedavno nismo vidjeli nikakve ruske investicije u Makedoniji. No, budući da Europa odustaje od svojih stajališta i ne ispunjava obećanja da će Balkan postati dio Europske unije, to je znak EU Rusiji da dođe i preuzme ovo mjesto”, naglasio je Ivanov.

Makedonski predsjednik je kao primjer kratkovidnosti EU naveo činjenicu da se Europa nije odlučila na ulaganja za stvaranje infrastrukture, odnosno koridora koji će povezati Jadran i Crno more. Bruxelles je tako otvorio put koridoru koji povezuje Grčku, Srbiju i dalje prema EU.

“Sada smo u situaciji da koristimo kineski novac i zajmove za izgradnju europskog koridora preko teritorija Makedonije. Ovo je paradoks. To je ono što mislim kad sam rekao da Europa odustaje od svojih stavova, što je zvučalo poput poziva Kini”, rekao je Ivanov.

Sve veći utjecaj Rusije, Kine i Turske na Zapadnom Balkanu je već izazvao zabrinutost u Europi. U lipnju ove godine je na summitu europskih čelnika ovo pitanje bilo na dnevnom redu i London je tada iznio nekoliko oštrih opaski.

Britanski sigurnosni dužnosnici su upozorili na rastući rizik od ruske intervencije u unutarnje poslove Makedonije, a navodno je cilj Rusije “sprečavanje zemlje da se okrene euroatlantskoj sferi”. Osim toga, Velika Britanija je vidno uznemirena zbog Kine i njezinih ulaganja kroz program “16+1”, kojeg je Peking razradio i implementira ga u zemljama srednje i istočne Europe.

Makedonija se dugo pokušava pridružiti EU i NATO paktu, ali Grčka blokira pregovore zbog imena bivše jugoslavenske republike, prenosi britanski list, koji lukavo prešućuje ulogu američkog veleposlanstva u Skopju i emisara EU u nemirima, pokušaju provedbe “Obojene revolucije”, više pita odgađanim izborima, sve do uspostave nove marionetske koalicijske vlade takozvanih makedonskih “socijaldemokrata” i albanskih stranaka okupljenih oko “Platforme iz Tirane”.

Đorđe Ivanov kaže da je zbog akcija Grčke Makedonija bila u “geopolitičkom limbu”.

“Svake dvije ili tri godine je izbijala politička kriza. Zamislite samo kako bi se osjećali da zaglavite u liftu dvije ili tri minute. Vrlo depresivno i osjećali bi se nemoćnima. A sada zamislite da ste u tom liftu zaglavljeni već 26 godina”, rekao je Ivanov.

Predsjednik Makedonije je izjavio kako će njegova zemlja ipak izaći iz ovog “limba”. Također je spomenuo migracijsku krizu iz 2015. godine i upozorio da Europa ne bi smjela zaboraviti pouke iz povijesti i zanemariti raskrižje koje povezuje EU s nestabilnim Bliskim istokom.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x