Published On: Sri, ožu. 15th, 2017

PREDSJEDNIK EUROPSKOG PARLAMENTA OBEĆAO: ‘Poljski zastupnik bit će primjereno kažnjen zbog seksističke izjave’

Poljski desničarski zastupnik Janusz Korwin-Mikke bit će “primjereno” kažnjen zbog svoje neprihvatljive izjave o razlozima zašto su žene manje plaćene od muškaraca, čim bude završena istraga, obećao je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Otvarajući plenarnu sjednicu EP-a u Strasbourgu, Tajani je poručio da se takve riječi, kojima je “uvrijedio sve žene u ovom domu”, neće tolerirati, pozdravljen glasnim pljeskom.

‘Žene moraju manje zarađivati jer su slabije, manje i manje inteligentne’

Osvrnuvši se na Međunarodni dan žena, obilježen 8. ožujka, Tajani je naglasio da Europska unija neće moći riješiti probleme kao što su terorizam, nezaposlenost i siromaštvo ako ne bude poštivala prava žena.

Tajani je također pozvao države članice EU-a da ratificiraju i provedu Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama.

Među državama koje to još nisu učinile je i Hrvatska.

Janusz Korwin-Mikke (74) ustvrdio je 2. ožujka u raspravi u Europskom parlamentu o razlikama u plaćama između žena i muškaraca da “žene moraju zarađivati manje od muškaraca jer su slabije, manje i manje inteligentne”, što je izazvalo velike kritike zastupnika.

U prilog svojoj tvrdnji istaknuo je da među najboljih stotinu šahista na svijetu nema žena te da je na poljskoj olimpijadi iz teorijske fizike najbolja žena bila tek na 800. mjestu.

‘ŽENE SU SLABIJE I MANJE INTELIGENTNE, ZATO TREBAJU MANJE ZARAĐIVATI’: Seksistički govor sablaznio sve u Europskom parlamentu

‘Moram braniti europske žene od muškaraca kakvi ste vi’

Na to je reagirala španjolska zastupnica iz redova socijalista Iratxe Garcia-Perez (S&D), kazavši da po takvoj njegovoj teoriji ona ne bi mogla biti zastupnica Europskog parlamenta.

“Znam da Vas to jako nervira i da ste jako zabrinuti zbog činjenice da mi, žene, možemo predstavljati građane ravnopravno kao i Vi. Mislim da moram braniti europske žene od muškaraca kakvi ste Vi”, kazala je.

Janusz Korwin-Mikke (74) vođa je konzervativno liberalne i euroskeptične stranke Sloboda (bivša Koalicija za obnovu Republike – Sloboda i nada) i ovo mu nije prvi takav ispad u javnosti.

Najbolji dokaz da ne govori istinu je mađarska velemajstorica Judit Polgar (40), koju se smatra najboljom šahisticom svih vremena.

Polgar je postala šahovska velemajstorica u dobi od 15 godina i četiri mjeseca, srušivši rekord koji je držao bivši svjetski šampion Bobby Fischer. Među 100 najboljih šahista na svijetu probila se u dobi od samo 12 godina i to na 55. mjesto. Ima IQ 170.

Polgar je jedina žena koja je u šahu pobijedila aktualnog svjetskog prvak, a porazila je 11 aktualnih ili bivših svjetskih prvaka, uključujući Magnusa Carlsena, Anatolija Karpova i Garryja Kasparova.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer