Published On: Sri, ožu. 15th, 2017

OD ‘VELIKE’ USKORO SAMO ‘BRITANIJA’ Nakon Škotske i Sjeverna Irska želi odvajanje od Velike Britanije

Irski nacionalni pokret Sinn Fein poziva da se “čim prije” raspiše referendum za odvajanje Sjeverne Irske od Velike Britanije, a pravo na izbor o ostanku ili odlasku želi i Wales.

Nova predsjednica irskog nacionalnog pokreta Sinn Féin u utorak je pozvala na raspisivanje referenduma o izlasku iz Velike Britanije i “čim brže” pripajanje Irskoj.

Nekoliko sati nakon što je škotska premijerka Nicola Sturgeon pozvala na novi referendum o neovisnosti Škotske, Michelle O’Neill iz Sinn Féina je također izjavila da bi Brexit bio “katastrofa” za Sjevernu Irsku. 56% stanovnika Sjeverne Irske podržalo je ostanak u Europskoj uniji, nakon prošlogodišnjeg referenduma o Brexitu.

“Brexit će biti katastrofa za ekonomiju i za stanovnike Irske. Referendum o Irskom jedinstvu se treba dogoditi čim prije”, rekla je Michelle O’Neill, koja je došla na čelo stranke u siječnju.

Sinn Féin je na prijevremenim izborima u Sjevernoj Irskoj, održanima početkom ožujka, postigla dobre rezultate, i osvojila 27 mjesta, dok je Probritanska Demokratska unionistička stranke (DUP) osvojila tek sjedalo više.

I velški nacionalisti su pozvali na referendum o napuštanju Ujedinjenog Kraljevstva.

Leanne Wood, vođa stranke Plaid Cymru, rekla je da najava škotske vlade pokazuje da bi, ukoliko vlada Velike Britanije ne bude djelovala i u škotskim interesima, to moglo dovesti i do kraja Ujedinjenog Kraljevstva kao države. A u tom slučaju bi i Wales trebao odlučiti o svojoj sudbini, prenosi Politico.

 

(Izvor: Agencije)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer