Published On: Ned, pro 28th, 2014

Predsjednički izbori u Hrvatskoj: Prvi birači glasali i u Sarajevu

SARAJEVO – Jutros u sedam sati otvoreno je ukupno 15 biračkih mjesta za 5.765 birača, hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini, a koji su izvršili prijavu glasovati na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o deset biračkih mjesta u Mostaru, po dva u Veleposlanstvu u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli i jedno u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banja Luci.

“Jedina iznimka je napravljena u Mostaru. S obzirom da su prostorije Generalnog konzulata vrlo malog kapaciteta, a kako bi se osigurala zaštita birača u smislu sigurnijeg ostvarivanja prava svih deset biračkih mjesta su premješeni i bit će u osnovnoj školi Ilija Jakovljević u Mostaru. Škola ima ulaz i izlaz tako da neće biti problema “, istaknula je za Anadolu Agency (AA) potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Hrvatske Aleksandra Jozić Ileković.

Potpredsjednica DIP-a Republike Hrvatske istaknula je kako je iz inozemstva ukupno registrirano 8.000 birača.

Navela je da su u skladu sa Zakonom o registru birača Republike Hrvatske svi građani koji žive izvan zemlje do 17. prosinca bili obvezni izvršiti aktivnu registraciju za izbore kako bi mogli glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu.

Mali broj, evidentiranih osoba iz inozemstva za glasovanje na sutrašnjim predsjedničkim izborima, naglašava Jozić Ileković “nema veze s procesom aktivne registracije”.

“Svi oni koji nisu izvršili registraciju sukladno zakonskim odredbama, a pojave se na biračkim mjestima ovlašteni djelatnik će im izdati potvrdu na temelju koje će moći glasuju. Preduvjet za to je da se nalaze na biračkom popisu. Dakle, nikome neće biti uskraćeno pravo glasa “, istaknula je Jozić Ileković.

Među prvim glasačima koji su se jutros pojavili na biračkom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu ekipa Anadolu Agency (AA) zatekla je i kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare