Published On: Sub, lis 5th, 2013

Pravi test za briselski sporazum su ustav i izborni zakon

Američki stručnjak za Balkan Steven Mayer rekao je Srni da je u ovom trenutku briselski sporazum političkih lidera iz BiH teorijski značajan, ali pravi test da li je ova odluka važna ovisit od dva pitanja – Ustava BiH i izbornog zakona.
Prema njegovim riječima, prvo treba vidjeti na koji će način biti promijenjen Ustav i, što je još značajnije, kakav će biti izborni zakon.

“Na primjer, najdalekosežniji pristup bit će omogućiti izbore svakome, bez obzira na bilo kakve zabrane. Ali, malo je vjerovatno da će se to i dogoditi. Republika Srpska neće dozvoliti kršenje svog suvereniteta, tako da Romi ili Židovi ili pripadnik nekog drugog naroda moraju budu državljani Srpske da bi se kandidirali za člana Predsjedništva ili Zastupnički dom “, naglasio je Meyer.

Drugo, dodao je on, iako slučaj “Sejdić-Finci” tehnički može biti riješen, manjine imaju vrlo male šanse da budu izabrane.

“Matematika je u parlamentu vrlo jasna i ne ide u korist manjini”, naglasio je Meyer.

On je istaknuo da je najvažnije da sporazum neće imati nikakav značajniji utjecaj na odnose u BiH.

“Realna vlast ostaje u entitetima, a BiH će nastaviti u suštini biti fiktivna zemlja koja postoji na papiru, jer velike sile tako žele”, istakao je Meyer.

Čelnici političkih stranaka iz BiH su u utorak, 1. listopada, u Bruxellesu potpisali principe za provođenje odluke “Sejdić i Finci”, u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani izravno – jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Sudionici sastanka dobili su od dužnosnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.