Published On: Sub, lis 5th, 2013

Presuda Sejdić-Finci: Naći rješenje u šest dana – čeka se dogovor takozvanh “lidera”

Lideri političkih stranaka sve do četvrtka, 10. listopada, kada bi u Brixellesu trebao biti novi sastanak o pitanju provedbe presude u slučaju ‘Sejdić i Finci’, obavljaju intenzivne razgovore međusobno, ali i s predstavnicima EU-a u BiH.

Posebni predstavnik EU-a Peter Sorensen ulaže napore kako bi se kroz razgovore s liderima stranka, posebice u FBiH, došlo do rješenja koje je prihvatljivo svima, a dogovor predstavio u Bruxellesu.

Pozvao je političare u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi i da do 10. listopada nađu rješenja za novi model izbora članova Predsjedništva BiH sukladan europskim standardima.

”Na sastanku lidera u Bruxellesu SDA je ponudio model za provedbu presude u slučaju ‘Sejdić – Finci’ koji je u potpunosti u skladu s principima usvojenim upravo na tom sastanku i koji su nazočni predstavnici Venecijanske komisije ocijenili prihvatljivim. Ovaj prijedlog modela je kompromisan, pravičan i dosad najbolji ponuđeni”, kaže se u priopćenju SDA.

Vrlo malo vremena je ostalo za pronalaženje rješenja.

”U idućim danima trebamo pokušati konkretizirati dogovorene principe i doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve. Za nas je najvažnije da se poštuje princip potpisan u Bruxellesu kako jedan narod ne treba birati drugome njegove predstavnike i vjerujemo da je moguće doći do rješenja u roku koji nam je ostavljen”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Da su predstojeći dani ključni za dogovor, potvrdio je prije nekoliko dana i Sorensen. Najavio je radni vikend i sastanke s liderima sedam stranaka i predstavnicima institucija, te naglasio kako je odgovornost na bh. liderima.

Kako doznajemo, danas i sutra bit održano niz sastanaka, a svi imaju za cilj približiti stavove kako bi se postigao dogovor. Prijedlog koji je ponuđen u Bruxellesu većina smatra korektnim, a lideri su izjavili kako su svjesni da je nužno postići dogovor. Ostalo je još šest dana.

Osim provedbe presude “Sejdić – Finci” očekuje se da se do 10. listopada dogovore i kako bi funkcionirao mehanizam koordinacije odnosa s EU, o čemu ovisi hoće li zemlja moći dobiti financijsku pomoć iz predpristupnih fondova.