Published On: Čet, svi 4th, 2017

POZIV NA SILOVANJE U BIH VIŠE NIJE KAZNENO DJELO: Vojnik Mirza Džidić dobio ukor. Lejla Čolak neće se vraćati u BIH..

Dobro došli u šerijatsku BIH. Tako bi mogao biti naslov ove vijesti. No iz respekta prema većini građana BIH koja na ove pojave gleda nevoljko, nećemo ići  s tim naslovom.

Vojnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić, koji je u kolovozu prošle godine javno nudio novac za silovanje novinarke portala Klix.ba Lejle Čolak koja je nakon toga napustila zemlju, kažnjen je mjerom ukora, potvrdilo je Ministarstvo obrane BiH.

– U skladu s Pravilniku o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, imenovanom je izrečena disciplinska mjera ukor u trajanju od dvije godine. Prilikom izricanja disciplinske mjere, u obzir je uzeto da imenovanom do sada nisu izricane disciplinske mjere, te da je isti u proteklom periodu savjesno i odgovorno izvršavao sve dužnosti – navodi se u odgovoru Ministarstva obrane BiH, javlja ATV.

Mjera ukora je pismena opomena koju izriče zapovjedništvo Oružanih snaga BiH i podrazumijeva da vojnik za vrijeme trajanja mjere neće moći dalje napredovati u službi.

Novinarka Lejla Čolak na svom Facebook profilu objavila status kojim je na degutantan način kritizirala nošenje burke i vjerskih obilježja.

Na njen post, Džidić je reagirao objavljivanjem poruke na svom FB profilu sljedećeg sadržaja: “Ima li kakav dobrovoljac da siluje lijepu Lejlu, osobno ću ga isplatiti??? Zainteresirani neka se jave u pp…”

Potez vojnika OS BiH osudila su brojna novinarska udruženja. U međuvremenu, zbog brojnih prijetnji Lejla Čolak je napustila Sarajevo, a danas živi u Nemačkoj.

 

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare