Published On: Čet, svi 4th, 2017

EUROPSKI PARLAMENT: Baš bi bilo super da i BIH ima nezavisne javne RTV kuće. To je standard u EU…


Slika zaslona 2017-05-04 u 12.35.02Članovi Europskog parlamenta (EP) uputili su pismo bh. vlastima u kojem ih upozoravaju na potrebu rješavanja problema održivosti Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine.
U pismu, adresiranom na članove Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, članovi EP-a upozoravaju “da je, ako Parlamentarna skupština ne donese adekvatnu odluku o financiranju Javnog medijskog servisa do kraja lipnja 2017, sustav, a posebno nacionalni emiter BHRT , u velikoj opasnosti od raspada “.

“Kolaps javnog nacionalnog emitera je neprihvatljiv za zemlju koja je članica Vijeća Europe i koja otvara pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina bi postala jedina europska zemlja bez javnog emitera, što je u suprotnosti s europskim standardima i vrijednostima”, navodi se u pismu.

Istodobno, zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju vlasti BiH da ispune standarde Europske unije i Vijeća Europe i obezbijede – neovisnost Javnog medijskog servisa, trenutnu financijsku održivost sustava Javnog medijskog servisa, trenutne izmjene i dopune postojećeg zakonodavstva ili njegovu zamjenu drugim odgovarajućim zakonodavstvom, osiguravajući trenutna i odgovarajuća privremena rješenja.

Nadalje, članovi EP-a pozivaju bh. vlasti da osiguraju odgovarajuće entitetske Javne medijske servise, zasnovane na etničkim specifičnostima konstitutivnih naroda, koji neće služiti prvenstveno vladama ili strankama na vlasti i koji će afirmirati život i kreativnost stanovništva i spriječiti etničke podjele i poticanje na govor mržnje.

Istovremeno, pozivaju ih da podrže nacionalnog emitera BHRT kao faktor sinergije, instrument demokratskog dijaloga između različitih etničkih skupina u BiH i njihovog međusobnog razumijevanja, povjerenja i afirmacije, baziranog na nepristranom, neovisnom, uravnoteženom, profesionalnom i najkvalitetnijem sadržaju, koji priprema multietničko osoblje, uz podjednako korištenje svih jezičnih inačica u BiH.

Zastupnici u EP-u, potpisnici tog apela, pozivaju Europsku komisiju da obrati pažnju, vrši nadzor i pomogne te aktivnosti, saopćeno je iz BHRT-a.