POZITIVNI POMACI U OUTSOURCINGU: Inzko ponosan, BiH postala regionalna velesila u izvozu terorista

Ako može konkurirati ISIL-u, može bilo kome, kazao je Valentin Inzko na redovnoj presici OHR-a govoreći kako je ponosan na činjenicu da BIH konačno mijenja izvoznu bilancu. On je dodao kako će i ostale ekonomske grane BIH uskoro poći sličnim putem te je pozdravo najnovije podatke o outsourcingu iz BIH.

Bosna i Hercegovina je uvjerljivo najveći ”izvoznik” terorista s obzirom na to da je njih 330 postalo dio Islamske države, piše beogradski Blic navodeći kako se u proteklih godinu dana više od pet stotina dobrovoljaca s prostora bivše SFRJ pridružilo redovima Islamske države na ratištima u Siriji i Iraku.

Prema najnovijem istraživanju koje je proveo Međunarodni centar za studije radikalizma pri Kraljevskom koledžu u Londonu, iz Srbije je u redove Islamske države otišlo oko 70 ljudi, dok se s Kosova džihadistima pridružilo nešto manje od 150 boraca.

Islamistima se iz Albanije priključilo 90 ljudi, dok ih iz Makedonije ima najmanje, svega 12.


(foto: Blic)

Na svjetskoj razini, najveći broj dobrovoljaca dolazi iz Tunisa, čak 3.000. Druga država na listi, s 2.500 stanovnika koji su se pridružili Islamskoj državi, jeste Saudijska Arabija.

Podatak koji najviše zabrinjava EU jeste da petina od ukupnog broja dobrovoljaca dolazi iz zemalja Zapadne Europe. U tome prednjači Francuska, čijih se 1.200 državljana pridružilo redovima Islamske države u proteklih godinu dana.