ZVIZDIĆ: Simptomatičan je trenutak kada uhićuju Orića, Srbija treba prestati…

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najoštrije je osudio današnje uhićenje Nasera Orića u Bernu u Švicarskoj, a kako se navodi u priopćenjima medija prema potjernici Republike Srbije, posebno kada se ima u vidu da je Orić pred Sudom u Haagu oslobođen svih optužbi za zločine i s obzirom da je skinut sa Interpolove potjernice.

Zvizdić smatra simptomatičnim da se uhićenje Nasera Orića, po nalogu Republike Srbije, dogodilo u vrijeme kada Velika Britanija aktivno radi na pripremi Rezolucije o Srebrenici i kada se za mjesec dana obilježava 20 godina od genocida u Srebrenici, navodi se u priopćenju iz ureda predsjedavajućeg VM BiH.

”Vrlo  je zabrinjavajuće i sve češće podizanje politički motiviranih potjernica koje raspisuje Ministarstvo pravde Republike Srbije čime se na najgrublji način urušava težak put izgradnje dobrosusjedskih odnosa dvije države. Ovakve postupke smatramo vrlo neprimjerenim i prijetnjom za narušavanje dogovora o stabiliziranju odnosa između BiH i Republike Srbije”, ističe on.

Navodi se da je prema informacijama iz resornog ministarstva pravde BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ime Nasera Orića je izbrisano iz Interpolove baze podataka i iz baza država koje su članice Interpola.

”Zbog ovih činjenica, najhitnije ću zatražiti informaciju od veleposlanika BiH u Švicarskoj i pružiti svu potrebnu pravnu pomoć i zaštitu, kako bi se Naseru Oriću vratio status slobodnog građanina. S tim u vezi, očekujem puni angažman I koordinirano djelovanje nadležnih institucija kako bi osobni i građanski integritet gospodina Orića bio u potpunosti zaštićen”, zaključuje Zvizdić.