Published On: Sri, kol 17th, 2016

POTVRDIO LIDERSTVO SRBIJE U REGIJI? Biden se ispričao obiteljima stradalih u NATO bombardiranju Srbije 1999. godine

Potpredsjednik SAD-a Josef Biden ispričao se u utorak u Beogradu obiteljima stradalih tijekom četvoromjesečnih zračnih udara NATO-a 1999. na Srbiju i SR Jugoslaviju, ocijenivši da su sada mir i stabilnost na zapadnom Balkanu iznimno važni za cijelu Europu, te je pohvalio liderstvo Srbije u regiji, poglavito u odnosima s Hrvatskom.
“Htio bih izraziti sućut svim obiteljima koje su izgubile svoje voljene u NATO-voj kampanji”, rekao je američki potpredsjednik, inače jedan od američkih dužnosnika koji su se koncem 90-tih zalagali za vojnu intervenciju zapadnih saveznika protiv režima Slobodana Miloševića.
Biden, koji je posjetom Beogradu započeo balkansku turneju, na zajedničkoj je tiskovnoj konferenciji s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, nazvao Srbiju “ključnim političkim i ekonomskim kamenom temeljcem za cijelu regiju”, rekavši kako poštuje “liderstvo Aleksandra Vučića koje je pokazao u važnim situacijama”.
Naglasio je kako cijeni Vučićevu poruku da će Srbija preuzeti odgovornost za ono što je pogrešno rađeno u prošlosti, uz nadu da će “to učiniti i druge zemlje u regiji”.

Biden pohvalio Srbiju

“Prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobjednikom na mnogim poljima, i predsjednik (Barack) Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima s Hrvatskom”, rekao je Biden na tiskovnoj konferenciji obraćajući se srbijanskom premijeru.
“Vidio sam vaš susjede Hrvatsku, Kosovo, Crnu Goru … Bit je da je za cijelu Europu važno da čitava ova regija bude jedinstvena i mirna. Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski”, rekao je američki potpredsjednik.
Biden je istodobno pohvalio srbijanskog premijera za politiku pomirenja u regiji, istaknuvši odlazak u Srebrenicu na komemoraciju žrtvama genocida i nedavno potpisivanje sporazuma s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.
Američki potpredsjednik naglasio je da SAD “podržavaju europski put Srbije” zato što je to u interesu SAD-a. “U interesu je SAD-a da Srbi napreduju i ja u to stvarno vjerujem”, poručio je Biden.
On je istaknuo i da SAD pomažu Srbiji da se bolje vojno opremi i bude u stanju surađivati ​​s NATO-m.
Rekao je i da se vojske SAD-a i Srbije zajedno bore protiv Islamske države i da sudjeluju u globalnim mirovnim operacijama.

Vučić tražio podršku SAD-a

Vučić je poručio da očekuje značajnu podršku SAD-a u očuvanju mira i stabilnosti u regiji bez čega nema boljeg života za građane ni ekonomskog napretka.
Premijer Srbije je rekao da je lako izazvati sukobe, ali da svi u regiji moraju posvetiti “više energije očuvanju mira i stabilizaciji”, dodajući da će Srbija “učiniti sve što može tome pridonese”.
Vučić je istaknuo tri teme iz razgovora s Bidenom – bilateralne odnose SAD-a i Srbije, dijalog Beograda i Prištine i mogući napredak u primjeni sporazuma iz Bruxellesa, te regionalne odnose i europski put Srbije.
Biden je u Beograd stigao u pratnji supruge i unuke, predvodeći izaslanstvo u kojem je više 400 ljudi. Njegov je boravak u Beogradu popraćen iznimnim sigurnosnim mjerama uz angažiranje oko 4.000 policajaca, te pripadnika tajnih službi obiju država.
Biden se kasnije sastao is predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a poslije Beograda otputovat će u Prištinu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>