Published On: Pet, pro 23rd, 2016

POTVRĐENO Osumnjičenik za teroristički napad u Berlinu ubijen u pucnjavi u Italiji

Osumnjičenik za teroristički napad u Berlinu ubijen je u pucnjavi u Milanu u Italiji, jalja Reuters, pozivajući se na sigurnosne izvore. Do pucnjave je navodno došlo nakon što je osumnjičenik zaustavljen od strane policije u rutinskoj kontroli. Kako piše Daily Mail, Amri je upucao policajca te ga teško ranio.
Za vrijeme pucnjave je uzvikivao “Allahu Akbar” te je pokušao pobjeći od policije, istovremeno pucajući na policajce. Kako pišu talijanski mediji, Amrija su u 3 ujutro zaustavila dva policajca. Nakon što je Amri ranio prvog, drugi ga je upucao i ubio.
Kod Amrija je pronađena karta za vlak, koja će istražiteljima pomoći otkriti kuda se Amri kretao proteklih nekoliko dana. Kako navodi Corriere della Sera, Amri je iz Chamberyja u Francuskoj putovao u Torino, a nakon toga u Milano. Na željeznički kolodvor stigao je u 1 ujutro, dva sata prije nego što ga je zaustavila kontrola. Slučaj je preuzela talijanska antiteroristička policija.
Ranjeni policajac je prebačen u bolnicu San Gerardo u Monzi, gdje je i operiran.
Talijanski istražitelji još uvijek nisu utvrdili je li pištolj kojim je Amri upucao talijanskog policajca isti onaj kojim je navodni napadač ubio poljskog vozača kamiona u Berlinu.
Talijanska Repubblica piše kako je identitet ubijenog Amrija potvrđen nakon usporedbe crta lica sa službenim informacijama te usporedbom otisaka.
Talijanska policija je imala informacije o tome kako se Amri nalazio u predgrađu Milana, kazao je izvor za Reuters.
Talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti potvrdio je kako je potpuno siguran da se radi o osumnjičenom Amriju.

Anis Amri snimljen u džamiji prije i poslije napada
Tunišanin Anis Amri, osumnjičen za napad na božićnem sajmu u Berlinu, snimljen je sigurnosnim kamerama, a na snimcima se vidi da je prije i poslije napada bio u džamiji, javili su njemački mediji.

Njemački RBB javlja da je Amri (24) snimljen kako 14. i 15. prosinca izlazi iz džamije u Berlinu.
Potom je ponovo snimljen nekoliko sati poslije napada u ponedjeljak u istoj džamiji, prenosi AP.
U toj džamiji je policija jučer izvršila raciju. Istovremeno, list “Tagesspigel” piše da istražitelji vjeruju da je Amri zadobio ozlijede po licu prilikom napada
Nova uhićenja u Njemačkoj
Do pucnjave je došlo na dan kada su u Njemačkoj uhićena i dva brata s Kosova, koji su planirali napad na trgovinski centar.
Podsjetimo, zadnja četiri dana u tijeku je bio lov na Anisa Amrija, 24-godišnjeg Tunižanina koji je osumnjičen za teroristički napad kamionom na božićni sajam u Berlinu.
Danas ujutro dio njemačkih medija pisao je o tome kako je Amri navodno viđen u Aalborgu u Danskoj, no prema najnovijim informacijama, ta se dojava čini neistinitom.
Debakl policije i službi
Njemački obavještajci ostali su neugodno iznenađeni kad su prije nekoliko dana saznali da bi iza napada u Berlinu mogao stajati Amri – jer je upravo taj Tunižanin prije nekoliko mjeseci uhićen i priveden kad su kod njega pronađeni lažni dokumenti.
Pronalazak Amrijevog novčanika u vozačkoj kabini kamiona smrti šokirao ih je – bili su uvjereni da je deportiran prije nekoliko mjeseci.
Zbog toga su se njemačke vlasti našle na novom udaru kritičara, koji od utorka upozoravaju da se cijeli slučaj vodi nemarno. I samo puštanje Amrija na slobodu – iako je ustanovljeno da predstavlja sigurnosnu prijetnju – također je privuklo kritike.
Amrija su zapazile i američke tajne službe, koje su otkrile kako je na internetu istraživao kako se radi eksploziv te komunicirao s Islamskom državom putem Telegram Messengera. Bili su mu zabranjeni letovi u SAD, potvrdili su američki službenici./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>